Cea de-a doua versiune a robotului care a devenit vedeta robotilor uma­no­izi, Asimo, a fost prezentat recent pu­blicului de catre compania sa produca­toare, Honda. Noul Asimo poate sa alerge, sa urce si sa
Cea de-a doua versiune a robotului care a devenit vedeta robotilor uma­no­izi, Asimo, a fost prezentat recent pu­blicului de catre compania sa produca­toare, Honda. Noul Asimo poate sa alerge, sa urce si sa coboare trepte, sa faca miscari de slalom si sa se ro­teas­ca pe loc, relateaza revista britanica Tech. Asimo este capabil sa interactioneze cu fiintele umane, recu­nos­candu-le si salutandu-le din mers. Ro­botul pus la punct de Institutul European de Cercetari al Honda poate cara diferite obiecte sau poate impinge ca­rucioare. "Noul Asimo duce mobilitatea si interactiunea cu oamenii la un nou nivel si aduce Honda mai aproape de momentul in care va dezvolta un robot care sa asiste persoanele neajutora­te", a declarat William De Braekeleer, directorul de PR al Honda Motor Euro­pa. Asimo a fost expus la Barcelona, timp de cateva zile, cu ocazia "Anului Stiintei".   Si calculatoarele se-nsala Pentru a indeplini functiile creierului uman, un calculator care simuleaza vazul este pacalit de aceleasi iluzii optice care joaca feste ochiului uman. Aceasta este concluzia cercetatorilor Beau Lotto si David Corney de la Universitatea College London, care printr-un experiment au descris cauza iluziilor optice, dupa cum relateaza revista New Scientist. Simuland metoda oamenilor de a procesa informatii despre obiectele pe care le privesc, un calculator a fost supus vizionarii a 10.000 de imagini cu frunze urmand sa faca estimari  despre cromatica lor. Rezultatele obtinute au demonstrat ca si calculatoarele se pot insela, la fel ca si oameni, asupra perceptiei vizuale. "Omul nu a evoluat pentru a vedea lucrurile cu acuratete, ci pentru a vedea lucruri folositoare", declara Lotto.     O noua tehnologie Biserica St. Luke din Pittsburgh va beneficia de un software revolutionar folosit in domeniul arheologiei, relateaza First Science. Yang Cai, director al Laboratorului de Inteligenta Ambientala al Universitatii Carnegie Mellon, a pus la punct o noua tehnologie de scanare, pentru a-l ajuta pe reverendul Richard Davis sa descifreze numele scrise acum mai bine de 200 de ani pe pietrele funerare din cimitirul bisericii. "Exploram o noua tehnologie de reconstructie tridimensionala a suprafetelor pietrelor funerare, aplicand algoritmi de filtrare si detectare, pentru a descoperi cuvintele de pe aceste suprafete" a spus Yang Cai. Pe langa aceasta metoda inovatoare, Cai va mai crea si un "cimitir digital" pentru aceeasi biserica.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.