La sfarsitul saptamanii trecute, Bursa Monetar - Financiara si de Marfuri Sibiu a lansat noi aplicatii de calcul destinate investitorilor, si anume calculatoarele de volatilitate si de prime teoretice pentru optiunile CALL si PUT. Ele sunt disponibil
La sfarsitul saptamanii trecute, Bursa Monetar - Financiara si de Marfuri Sibiu a lansat noi aplicatii de calcul destinate investitorilor, si anume calculatoarele de volatilitate si de prime teoretice pentru optiunile CALL si PUT. Ele sunt disponibile pe site-ul BMFMS, la sectiunea "Optiuni". Aplicatiile au fost elaborate pentru a deservi unor scopuri educationale, dar si investitionale, si vin in intampinarea necesitatilor jucatorilor din piata optiunilor, facilitandu-le conturarea strategiilor de plasament in instrumente derivate.
Acest demers s-a datorat cresterii interesului investitorilor autohtoni pentru optiuni, evidentiat de volumul realizat pe piata sibiana in anul curent. Prin urmare, BMFMS a raspuns acestor semnale pozitive prin crearea unor noi facilitati menite a ghida potentialii utilizatori de optiuni.
Noile calculatoare au la baza ideea ca elementul cel mai important intr-o tranzactie cu optiuni este costul acesteia, respectiv prima pe care cumparatorul o plateste vanzatorului pentru "rezervarea" pretului de cumparare sau de vanzare a activului suport. Astfel, principalii factori care influenteaza marimea primei sunt: pretul activului suport, timpul ramas pana la scadenta, volatilitatea activului suport si rata dobanzii fara risc. Utilizarea calculatoarelor de volatilitate si prime ale optiunilor poate ajuta foarte mult investitorii sa estimeze destul de precis nivelul primei la care poate fi tranzactionata o optiune in conditiile curente de piata.
Pentru utilizarea optima a aplicatiei de calcul a primei teoretice a optiunii este deosebit de importanta determinarea volatilitatii care se face cu ajutorul calculatorului de volatilitate. Volatilitatea reprezinta asadar factorul-cheie in determinarea pretului unei optiuni. Alaturi de aceasta, modalitatea de calcul a valorii teoretice a primei necesita introducerea urmatorilor parametri: a) pretul activului suport; b) pretul de exercitare al optiunii; c) durata de timp pana la scadenta; d) rata dobanzii fara risc; e) numarul de pasi.
Fiecare dintre acesti parametri este explicat detaliat pe site-ul bursei, sectiunea "Optiuni".
Calculatoarele sunt prezentate exclusiv in scopuri educationale, pentru a familiariza participantii cu mecanismele de evaluare a primelor optiunilor si nu trebuie substituite consilierii specializate. Responsabilitatea aplicarii rezultatelor obtinute in tranzactii apartine doar investitorilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.