Presedintele Basescu afla astazi daca mai are sau nu vreo sansa sa scape de premierul Tariceanu, inainte de alegerile de anul viitor. Motiunea prin care PSD a anuntat ca da jos Guvernul intra in dezbaterea Parlamentului. Desi in favoarea acestui dem
Presedintele Basescu afla astazi daca mai are sau nu vreo sansa sa scape de premierul Tariceanu, inainte de alegerile de anul viitor. Motiunea prin care PSD a anuntat ca da jos Guvernul intra in dezbaterea Parlamentului. Desi in favoarea acestui demers au anuntat ca voteaza si parlamentarii PD si ai PLD, iar calculele matematice ar da castig de cauza adoptarii motiunii, totusi luptele interne din PSD se pare ca nu vor asigura voturile tuturor parlamentarilor semnatari. Bursa zvonurilor da urmatorul rezultat: sub 200 de voturi in favoarea motiunii social-democratilor. PC, PRM, deputatii minoritatilor nationale (altele decat UDMR) si parlamentarii independenti nu sustin caderea Guvernului, invocand lipsa unei strategii post-motiune.

Motiunea nu va intra in dezbaterea Parlamentului la primele ore asa cum se anuntase initial, ci de-abia spre pranz. De dimineata, parlamentarii vor vota completarea unor locuri in CNVM si inlocuirea deputatului PSD Constantin Nita cu Petru Vlase, ca vicepresedinte in Comisia de control a SIE. Asa ca discutarea motiunii va incepe pe la ora 12.00 s i se va derula pe parcursul a circa 4 ore. Grupurile parlamentare au la dispozitie aproape 3 ore (171 minute) pentru a-si face publica pozitia cu privire la politicile Guvernului, iar premierul Tariceanu va avea alocate 60 de minute pentru a-i convinge pe alesi sa nu-i tranteasca Guvernul.

Strategii de amanare
Secretarul Camerei Valeriu Zgonea (PSD) nu a exclus posibilitatea ca votarea motiunii sa se amane pentru ziua de joi. Desi acest lucru nu a fost discutat in sedinta Birourile Permanente si nimeni nu si-a asumat oficial o asemenea cerere, un pretext pentru amanare ar putea sa apara chiar la finalul dezbaterilor de azi. „Asta face parte dintr-o strategie a partidelor politice, a spus Zgonea, recunoscand ca s-ar putea gasi un grup sau altul care, din diverse motive, sa sustina necesitatea amanarii votului.

PD voteaza la vedere
Democratii voteaza „cu bilele la vedere“ pentru caderea Guvernului Tariceanu si nu se ascund in spatele caracterului secret al votului, prevazut in Constitutie, dupa cum a anuntat ieri liderul PD, Emil Boc.

„Daca un parlamentar vrea sa voteze la vedere, nimeni nu-l impiedica sa-si prezinte transparent votul“, a precizat Boc, criticandu-l pe liberalul Bogdan Olteanu, presedintele Camerei, care a amenintat ca intrerupe sedinta daca va constata ca votul pe motiune este controlat in vreun fel. Boc a respins varianta amanarii votului, vehiculata in ultimele zile, aratand ca acest lucru ar fi neconstitutional. In cazul in care demersul PSD va fi adoptat de Parlament, ca solutie post-motiune, Boc vede posibila constituirea unui guvern de uniune nationala. Potrivit liderului PD, noul guvern ar trebui sa beneficieze de mandat si atributii limitate axate pe rezolvarea catorva probleme de interes national, cum ar fi absorbtia fondurilor comunitare si votul uninominal.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.