Pavel LUCESCU: Revolutia continua!

In ciuda unui sentiment de mult timp majoritar de neincredere in actualul Guvern, in ciuda unei oboseli evidente, chiar si in tabara celor care inca il mai sustineau, in ciuda unei decizii politice, a PSD, care parea logica pentru orice pesedist de rind, motiunea de cenzura a picat mai rau decit se asteptau, probabil, si cei mai inconstienti liberali. PSD, PD, PLD aveau teoretic 18 voturi peste cele necesare si au iesit, in final, minus 30.

Incepe circul invinurilor. Primul vizat, de altfel si principala victima, va fi, fara discutie, Mircea Geoana. Liderul PSD si-a pus, prin aceasta motiune, pielea la bataie. A avut pentru prima data curaj. E singurul sau merit. A doua victima e PSD-ul insusi. Incepind cu momentul anuntarii rezultatului, autoritatea lui Mircea Geoana in partid a scazut dramatic. Tinde spre marja de eroare. Or, cind liderul e in criza, trage inevitabil si partidul dupa el. Cred ca s-a intimplat asta pentru ca in PSD exista o grupare, de parlamentari, in primul rind, care ii poarta de mult simbetele si a gasit acum cea mai buna ocazie de a-l lovi. Chiar cu riscul de a "muri" cu el de git.

Al doilea motiv, dar secundar, pentru ca a functionat mai mult ca explicatie post-vot, e neincrederea celor mai multi dintre parlamentari in Traian Basescu. Daca presedintele si-a dorit intr-adevar ca motiunea sa treaca, eu ma indoiesc, dar sa presupunem, atunci esecul ei e o ultima dovada ca Traian Basescu e un om cu care putini sint dispusi sa mearga la drum lung.

A treia victima e Calin Popescu Tariceanu. Desi ramine premier, iata, un mandat intreg, ma-ndoiesc ca va iesi cu tot cu partidul sau din aceasta aventura altfel decit cu coastele rupte. Cine cistiga? Pai cum cine? Traian Basescu si PD. Oricum ar fi cistigat si daca motiunea trecea. Cum n-a trecut, revolutia continua! E un bun slogan pentru inca un an pina la alegerile la termen.

18:15

Au fost prezenti in sala 433 de senatori si deputati din totalul de 462 de parlamentari Au fost exprimate 374 de voturi, 59 dintre parlamentarii prezenti nu si-au exprimat optiunea Din cele 374 de voturi, 2 au fost anulate 220 dintre voturile valabil exprimate au fost PENTRU motiune 152 de senatori si deputati au votat IMPOTRIVA motiunii 17:55

Motiunea a fost respinsa. Guvernul Tariceanu II ramine in functie. Pentru caderea cabinetului au votat 220 de parlamentari, cu 12 voturi mai putin decit era necesar pentru ca motiunea sa fie adoptata.

17:50

Tariceanu nu a asteptat rezultatul votului motiunii de cenzura si a parasit Parlamentul fara sa faca vreo declaratie. El i-a invitat pe jurnalisti sa participe la conferinta de presa programata pentru astazi la ora 19.00.



17:40 - Iliescu si Paunescu au votat cu spatele la sala

Un cameraman al PSD si altul al PD filmeaza in sala de plen a Parlamentului modul de desfasurare a votului la motiunea de cenzura, alaturi de jurnalistii posturilor de televiziune. Potrivit MEDIAFAX, cameramanul PD se afla chiar in spatele salii de sedinta, in rind cu reprezentantii mass-media care filmeaza modul de desfasurare a votului la motiunea de cenzura. Initial, cameramanul PSD se afla in acelasi rind, in spatele salii de plen. El s-a mutat insa, urcind in loja din partea dreapta, in flancul salii, pentru a putea filma modul in care se voteaza, observind ca unii parlamentari PSD au votat cu spatele la sala, cum ar fi senatorii PSD Ion Iliescu si Adrian Paunescu.

17:35 - Oprisan prefera opozitia

Liderul PSD Vrancea, Marian Oprisan, a declarat, la Focsani, ca partidul ar trebui sa ramina in opozitie si sa sprijine un guvern care sa promoveze masuri sociale. Oprisan nu a exclus totusi si posibilitatea ca PSD sa intre la guvernare. "Optiunea mea este ca PSD sa ramina in opozitie, iar dupa alegerile generale din toamna anului 2008 sau primavara anului 2009 PSD sa intre la guvernare cu un program social pentru romani cit se poate de categoric si de profesionist", a conchis Marian Oprisan.

17:30 Razvan Theodorescu nu voteaza motiunea si crede ca social democratii care au rezerve fata de motiune sint "de la unu la 40", potrivit MEDIAFAX. "Votez impotriva pentru ca nu gasesc ca acuma este normal sa cada acest guvern", a spus Theodorescu. El a mai aratat ca pentru PSD ar fi de preferat varianta opozitiei.



17:15 Crin Antonescu de ieri a fost exact opusul lui Crin Antonescu din celelalte luari de cuvint. "Clasicul" discurs ironic si de o duritate maxima a fost inlocuit cu unul serios si moderat, chiar daca a vizat si ultimele luari de cuvint ale lui Traian Basescu, spunind ca nici un presedinte american sau sef de stat din Marea Britanie nu si-ar permite sa spuna ceea ce a spus Basescu in ultimele zile. "Guvernul Tariceanu este cel care, dintre toate Guvernele de dupa Revolutie, a incurcat cel mai putin Romania in dezvoltarea ei", a fost concluzia deputatului PNL. Antonescu a precizat ca, in cazul in care motiunea va fi adoptata, "PNL va trece in opozitie, cu avantajul realizarilor evidente ale actualului Guvern".

17:05

A INCEPUTUL VOTUL LA MOTIUNEA DE CENZURA

17:05 Ex-liberalul Cristian Boureanu, aflat acum in tabara PLD, a atacat la baioneta Executivul: "Guvernul a schimbat deviza Bratenilor («Prin noi insine», sloganul PNL - n.a.) cu «Pentru noi insine»". Boureanu a mentionat ca singurii ministri reformisti, dupa 2004, au fost Monica Macovei, Gheorghe Flutur, Vasile Blaga si ca acestia au fost eliminati de "marionetele lui Tariceanu".

16:55 C.V. Tudor a prezentat un rechizitoriu la adresa sefului statului. Vadim i-a sfatuit pe social democrati sa nu se increada in Basescu. "Dragi colegi de la PSD, va dau doua sfaturi amicale:

1. Nu aveti incredere in Traian Basescu, care nu poate fi crezut nici atunci cind spune alfabetul sau cind numara pina la zece. (…)

2. Nu ii dati astazi lui Basescu fringhia cu care o sa va spinzure miine."

Liderul PRM a atacat si PD si nu i-a menajat deloc nici pe autorii motiunii, principala tinta fiind Mircea Geoana. Vadim a anuntat ca, intre doua rele, prefera raul cel mai mic, guvernul Tariceanu II, si ca PRM nu voteaza motiunea.

16:10 Conservatorii au anuntat ca vor sta in sala, dar ca se vor abtine de la vot. La fel si reprezentatii minoritatilor nationale, altele decit cea maghiara. Aceeasi tactica a adoptat-o si PRM. Corneliu Vadim Tudor a declarat de la tribuna Parlamentului ca parlamentarii PRM nu vor vota nici motiunea de cenzura, dar nici in favoarea Guvernului.

16:00 Cristian PATRASCONIU: "Opriti gratarele! Vorbeste Mircea Geoana!"

19 minute - atit a consumat presedintele PSD din timpul de vorbire acordat social democratilor. Citeva minute, Geoana a decupat aerul, in stilul sau deja bine cunoscut, parte deprins de la americani, parte furat de la Ion Iliescu.

Cum a vorbit? Mult, desigur. Apoi, vag agramat (faceti rost de script si o sa intelegeti de ce spun ca a dat de multe ori cu fraza-n gard). Geoana a fost si prolix. Cindva repetitiile sale aduceau o nota aparte pe piata autohtona a purtatorilor de discurs politic; acum sint previzibile si enervante.

In alta ordine de idei, Mircea Geoana traieste drama optiunilor: orice va face, va regreta. Oricare va fi rezultatul acestei motiuni, Mircea Geoana nu isi va intari pozitia. Nu are cum sa o faca. Dupa ce a sustinut asiduu un guvern, e ridicol sa iasa in fata si sa spuna: "Este o rusine sa sustinem un guvern cu astfel de performante". Fraza citata - selectata din discursul de astazi al lui Mircea Geoana din Parlament - e reprezentativa pentru acest politician. Pe ea nu scrie numai "confuzie". "Scrie" mult mai mult.

14.05 Ministrii liberali Adrian Cioroianu, Ludovic Orban si Tudor Chiuariu sint optimisti ca motiunea nu va trece. Ei invoca ratiunea parlamentarilor si textul neserios al motiunii. "Ce sa treaca ? Trece ca gisca prin apa", a raspuns Orban la intrebarile ziaristilor. Chiuariu a spus ca motiunea este inoportuna politic si neserioasa din punctul de vedere al continutului.

13:55 Cristian PATRASCONIU: Calin - file de discurs

Cu o foarte buna voce de radio, Calin Popescu Tariceanu vorbeste in Parlament despre un Guvern performant: cel pe care il conduce. E normal ce spune. Premierul nu poate avea in acest context un alt discurs.

Tariceanu isi pune o lingurita de cenusa in cap (drumul european pe care l-a inceput Romania e lung si greu) si face apel la eruditia chineza ("Chiar si cel mai lung drum incepe cu primul pas"). Traducere: Executivul pe care il conduce are de intimpinat multe piedici, poate ca nu merge mereu impecabil, dar e hotarit sa tina drumul.

Ca sef de Guvern, Tariceanu se declara "mindru" de activitatea fiecarui membru al Executivului sau. Chiar daca ASA trebuie sa spuna intr-un asemenea moment, poate ca ar fi fost mai bine daca premierul ar fi introdus citeva nuante in acest paragraf. Cind ai un T. Chiuariu, C. Adomnitei, C. David, P. Pacuraru, A. Cioroianu in Executiv si cind vezi ce fac acestia, e bine sa iti masori de zece ori cuvintele si sa vorbesti o singura data.

Discursul lui Calin Popescu Tariceanu s-a terminat. Premierul a primit aplauze.

13:45 - Tariceanu da raspunsul la motiune Intr-un discurs intins pe 12 pagini, premierul Calin Popescu Tariceanu a prezentat raspunsul Guvernului la criticile din motiune. Discursul nu a cuprins nici un atac la adresa PSD sau a altor partide politice si nici la adresa presedintelui Traian Basescu. La adresa initiatorilor motiunii a existat o singura "intepatura" in text: "Am preluat o agenda bugetara critica, marcata de constringerile impuse de masurile anuntate deja de fostul guvern in anul 2004".

In raspunsul premierului a fost nominalizata negativ o singura persoana: Monica Macovei. "In ceea ce priveste domeniul justitiei, criticile cuprinse in motiunea PSD sint neintemeiate. Reprosurile privind relatia deficitara a fostului ministru Macovei cu Parlamentul si CSM sint tardive. Eu am fost primul care a semnalat aceste deficiente si acestea au fost principalele motive pentru care am inlocuit-o pe dna Macovei. (...) Folosirea Parchetului ca instrument politic ne preocupa in continuare. Din pacate, dna Macovei, pe care am sustinut-o, a deturnat sensul unora dintre reformele atit de necesare, la care, in anul 2004, eram restantieri si amenintati, de aceea, cu impunerea clauzei de salvagdare...". In rest, discursul s-a axat pe realizarile actualului Cabinet si pe proiectele de viitor.

13:40 Cristian PATRASCONIU: Vacaroiu de larga respiratie

Presedintele Senatului, lucid si coerent, in jurul prinzului, inainte de citirea motiunii a spus ca PD ar fi negociat cu PSD o intelegere care sa duca la "un guvern de larga respiratie". Citiva colegi de partid s-au grabit sa infirme acest scenariu sau sa declare ca, desi sint membri marcanti ai PSD, ei nu stiu nimic despre un asemenea pact.

Nu numai ca nu putem exclude o asemenea turnura, dar ea e chiar probabila. Desi isi complica foarte mult viitorul imediat si mediu, democratii si omul decisiv care sta in spatele lor au lasat in repetate rinduri sa se inteleaga ca vor cu orice pret inlaturarea actualului Executiv. O formula de guvern "de larga respiratie" ar insemna ca am avea la masa Executivului citeva partide cu "respiratie" foarte urita. Pentru PSD, nu ar fi nici o problema; social democratii nu au stat niciodata prea bine la componenta "morala" a retoricii lor. In schimb, PD a incercat in ultima vreme sa umble mult la etica.

Desigur, nu trebuie ocolita nici ipoteza ca "guvernul de larga respiratie" poate fi o capcana stralucitoare in care vor cadea cei mai naivi.





13:30 Premierul Calin Popescu Tariceanu si-a inceput discursul spunind ca are indoieli serioase privind motivul real al motiunii de cenzura. Premierul insista in discurs pe realizarile economice ale Executivului.





13:25 Chiar inainte de motiune, pe holurile Parlamentului se vorbea despre o intilnire de taina intre lideri ai PD si lideri ai PSD la un hotel din Capitala. Aceasta s-ar fi desfasurat marti seara, dupa meciul Stelei.

Imediat, oficial, liderul PD, Emil Boc, a infirmat declaratiile lui Vacaroiu. "Nu exista nici o intelegere cu PSD si nici un protocol semnat. Singurul protocol semnat este cel cu PLD." Vicepresedintii PSD Cristian Diaconescu si Victor Ponta au infirmat afirmatiile lui Vacaroiu.





13:15 - Vacaroiu confirma intelegera cu PD Vacaroiu a confirmat ca exista o intelegere intre PSD si PD pentru un guvern de uniune nationala. "Nu stiu daca este semnat sau nu (protocolul - n.r.), dar a fost o negociere, o intelegere", a raspuns Vacaroiu. Presedintele Senatului a mai spus ca nu stie in acest moment cite ministere ar reveni PSD intr-un guvern de uniune nationala.





13:00 - Liberalii trag de timp

Surse din PNL sustin ca Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, isi propune sa amine cit mai mult cu putinta votul la motiunea de cenzura, eventual pentru a doua zi. Mai multi lideri PSD ne-au confirmat ca premierul Tariceanu a incercat in mai multe rinduri sa discute cu Mircea Geoana si cu Ion Iliescu pentru a ajunge la o intelegere.





13:05 Vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu a inceput sa citeasca textul motiunii. Din sala lipseau liderul PSD, Mircea Geoana, si numele cel mai vehiculat din PD pentru functia de prim-ministru, Vasile Blaga. Liderul PSD a aparut in sala dupa citeva minute, Blaga nu.





13:00 IMAS lanseaza un sondaj care nu-l ajuta deloc pe Tariceanu. Potrivit acestuia, doar 27% dintre romani considera ca actualul Cabinet conduce tara mai bine fata de precedentul, in timp ce 38% sint de parere ca situatia a ramas neschimbata, arata NewsIn. Pentru 29% dintre romani, activitatea guvernului Tariceanu II este mai slaba decit a Executivului anterior, iar 6% dintre respondenti nu s-au pronuntat.



12:50 A inceput dezbaterea motiunii. Nu s-au inregistrat cereri de retragere a semnaturilor de pe motiune. Aceasta formula a fost negociata ieri de PSD pentru retragerea motiunii. Cum nu s-a ajuns la o intelegere cu PNL, Hrebenciuc a dat asigurari inaintea sedintei ca motiunea va fi votata 100%.

12:45 Desi discutarea dezbaterii motiunii de cenzura a PSD trebuia sa inceapa la ora 12.00, la ora 12.05, comisia de validare a votului a intrat in sala B pentru a numara bilele care urmeaza sa fie folosite la vot. Presedintele de sedinta, liberalul Bogdan Olteanu, a aminat inceperea dezbaterii pe motiune pina la ora 12.30.

Intre timp, parlamentarii discutau unii cu altii. Chiar in fata bancii in care statea senatorul Gheorghe Flutur, colegul sau de partid Cristian Boureanu ii arata ministrului de Externe, Adrian Cioroianu, un mesaj de pe telefonul mobil, care l-a amuzat teribil pe ministrul liberal.

12:20

Cu citeva minute inainte de inceperea dezbaterii motiunii de cenzura, negocierile continuau.

Discutiile se purtau pe culoare, in apropierea salii de plen. Cristian Diaconescu (PSD), Crin Antonescu (PNL) si Liviu Nistoran (PD) discutau fara sa se fereasca de ziaristi. La rindul sau, Ion Iliescu discuta cu citiva parlamentari PSD. Gesticula si parea destul de nervos.

Hrebenciuc a venit de la prima ora si s-a dus direct in sala. Si el parea nervos. In sedinta grupurilor parlamentare ale PSD, presedintele partidului, Mircea Geoana, le-a cerut colegilor un vot unitar pentru darimarea guvernului Tariceanu. Potrivit unor surse care au participat la sedinta, Mircea Geoana a spus: "Am primit asigurari din partea cealalta. Liberalii nu au vrut sa ne dea nimic".

Premierul Tariceanu era asteptat sa apara din clipa-n clipa. Sedinta, care trebuia sa inceapa la ora 12.00, era deja in intirziere.