Pentru Casa Alba, Marea Britanie nu mai reprezinta principalul aliat in Europa. Politica promovata de SUA, la nivel european, arata ca americanii se vor baza in special pe Franta si Germania, informeaza lenta.ru. SCHIMBARI. Reorientarea politic
Pentru Casa Alba, Marea Britanie nu mai reprezinta principalul aliat in Europa. Politica promovata de SUA, la nivel european, arata ca americanii se vor baza in special pe Franta si Germania, informeaza lenta.ru. SCHIMBARI. Reorientarea politicii externe a intervenit o data cu venirea la putere a lui Gordon Brown, succesorul lui Tony Blair. Brown este mult mai independent decat fostul prim ministru si a reorientat politica externa a Marii Britanii, care era influientata de SUA. In mare parte acest lucru s-a observat inca de cand au fost retrasi din Irak o parte din mlitarii britanici. De asemenea Brown vrea ca in 2008 sa fie retrasi si restul, de 4500 militari, cantonati in Irak. SUA considera ca actuala conducere din Downing Street nu ii va sustine in ceea ce priveste operatiunea militara din Irak. In afara de asta Anglia a redus considerabil contactele cu SUA. Daca Tony Blair participa zilnic la videoconferinte cu Bush, in schimb Brown in trei luni a vorbit cu presedintele american doar de doua ori la telefon! Inclusiv ministrii britanici au inceput tot mai rar sa viziteze Washingtonul. STRATEGIE. O sursa din administratia SUA a mentionat ca noul presedinte a Frantei, Nicolas Sarcozy, in nenumarate randuri si-a aratat sustinerea initiativelor SUA in politicii externe, fapt care a bucurat administraiia de la Casa Alba . De asemenea si cancelarul german Angela Merkel este mai apropiat de SUA decat fostul cancelar german. Casa Alba poate sa-si reorinta politica fata de Marea Britanie doar daca partidul Conservator va veni la putere in locul laburistilor lui Gordon Brown. Acest lucru este confirmat de faptul ca un membrul parlamentului, Owen Peterson, s-a intalnit de mai multe ori cu reprezentanti de la Casa Alba, in special cu consilierul lui George Bush, Barry Jackson.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.