In ciuda credintei in cauza „verde", industria cinematografica isi schimba cu greu naravurile antiecologice.

Oricite masini hibride si-ar cumpara George Clooney si indiferent cite haine din materiale ecolo-gice ar purta Cameron Diaz, tehnologia folosita pe studiourile de filmare ramine extrem de poluanta. Un studiu realizat de Universitatea din California a demonstrat ca in California de Sud industria divertismentului este al doilea poluator, ca importanta, dupa industria petroliera, conform Associated Press (AP). Generatoarele diesel, vehiculele invechite, dar mai ales efectele speciale (exploziile, de pilda) fac parte din arsenalul hollywoodian care distruge mediul.

„Milioane de kilowati sint consumati pentru a alimenta masini de popcorn demodate si proiectoare proaste pe care studiourile sarace nu vor sa le inlocuiasca", observa jurnalistul Gary Gentile de la AP. In plus, nu trebuie uitat ca decorurile si toate facilitatile de pe platourile filmelor cu buget mare inghit lemn, otel si plastic, dupa care sint lasate de izbeliste. Tocmai de aceea, producatorii lui „Ocean’s 13" (2007) au hotarit sa doneze piesele de decor unor licee sau institutii administrative.

Tot de dragul cauzei „verzi", la Hollywood se folosesc mai nou plasticul reciclat, panourile solare si printurile pe ambele fete. Generatorele diesel incep sa fie alimentate si cu combustibil bio, iar o parte din profiturile de box-office ajung in conturile organizatiilor ecologiste. Spre exemplu, o parte dintre veniturile de la „Evan Almighty" au fost donate pentru plantarea a 2.000 de copaci care sa „anihileze" gazele cu efect de sera eliminate in timpul turnarii comediei. Totusi, gesturile eco sint de multe ori de fatada. „Daca vrei sa compensezi plimbarile cu un Hummer imbatrinit cumparind aparate eco, e ca si cum in weekend te-ai imbata, dupa care ai da bani asociatiilor de alcoolici anonimi", spune activistul-actor Ed Begley Jr., citat de AP.