Ucraina se pregateste de un nou conflict al gazelor naturale cu Rusia. Gigantul energetic rusesc Gazprom a anuntat, ieri, ca ar putea sista livrarile de gaze naturale catre fostul satelit sovietic - si, implicit, catre Europa - in cazul in care ac
Ucraina se pregateste de un nou conflict al gazelor naturale cu Rusia. Gigantul energetic rusesc Gazprom a anuntat, ieri, ca ar putea sista livrarile de gaze naturale catre fostul satelit sovietic - si, implicit, catre Europa - in cazul in care acesta nu isi va achita obligatiile financiare la termen.
Gazprom si-a informat, ieri, partenerii europeni ca are in vedere o eventuala reducere a livrarilor de gaze naturale catre Ucraina in cazul in care fosta republica sovietica nu isi va onora pana la sfarsitul lunii octombrie datoria de 1,3 miliarde de dolari catre furnizorul rus. "Avand in vedere apropierea nivelului maxim de consum de gaze in perioada toamna-iarna si tinand cont de nerespectarea sistematica de catre partea ucraineana a contractelor in vigoare, Gazprom va fi obligat, in cazul nereglementarii datoriei in cursul lunii octombrie, sa inceapa reducerea livrarilor de gaze naturale catre consumatorul ucrainean", mentioneaza un comunicat al companiei rusesti, precizand ca partea ucraineana a fost avertizata in repetate randuri sa isi achite datoria in timp util. Avertismentul Gazprom risca sa afecteze direct Uniunea Europeana, intrucat 80% din exporturile rusesti de gaze naturale destinate spatiului comunitar tranziteaza Ucraina. Presa locala nu exclude varianta unei eventuale reeditari a scenariului din 2004, cand - dorind sa sanctioneze autoritatile "portocalii" pro-occidentale de la Kiev - Moscova a majorat pretul la gaze pentru ca, ulterior, sa sisteze temporar furnizarea de hidrocarburi catre fostul satelit sovietic si, implicit, catre Europa.
Ianukovici, cu un pas inaintea lui Timosenko
Comisia Electorala Centrala de la Kiev a confirmat, ieri, avansul Partidului prorus al Regiunilor in fata formatiunilor "portocalii" Blocul Iulia Timosenko si Ucraina Noastra, rezultatele finale ale alegerilor parlamentare anticipate de duminica lasandu-se in continuare asteptate. Partidul Regiunilor, condus de premierul ucrainean prorus Viktor Ianukovici, se mentinea, ieri, pe primul loc al clasamentului formatiunilor admise in Rada Suprema cu 34,16% din voturile exprimate in cadrul scrutinului anticipat de duminica, urmat de Blocul Iulia Timosenko (30,8%) si coalitia pro-prezidentiala Ucraina Noastra - Autoapararea Populara (14,3%), respectiv de Partidul Comunist (5,35%) si Blocul Litvin (3,9%). (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.