Procurorii anticoruptie din cadrul Serviciului Teritorial Cluj au dispus, ieri, inceperea urmaririi penale impotriva lui Gabriel Ruga, fost director al Filialei de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice Electrica Transilvania Nord SA, si a lu
Procurorii anticoruptie din cadrul Serviciului Teritorial Cluj au dispus, ieri, inceperea urmaririi penale impotriva lui Gabriel Ruga, fost director al Filialei de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice Electrica Transilvania Nord SA, si a lui Ioan Stoica, fost director al Sucursalei de Intretinere si Servicii Energetice Transilvania Nord pentru abuz in serviciu contra intereselor publice. Cei doi sunt acuzati ca au fost in urma cu patru ani in spatele unor afaceri cu produse contrafacute pentru sistemul energetic in urma carora Electrica Transilvania Nord a fost prejudiciata cu peste 50 de miliarde de lei. In cauza mai sunt cercetate penal alte sapte persoane, prin intermediul carora, spun procurorii, s-ar fi derulat toate operatiunile.

Procurorii DNA sustin ca afacerea cu produse contrafacute pentru sistemul energetic a fost pusa la cale in anul 2003 de un grup de 15 persoane, directori, sefi de servicii si patroni de firme. Paravanul la intreaga afacere a fost SC „Energo El Group“ SRL, cu sediul in Timisoara, infiintata in acel an special pentru astfel de tranzactii cu echipamente electrice. Asociat unic si administrator al acesteia fiind Dumitru Osman, dar anchetatorii sustin ca in spatele acestei firme se afla Vasile Croitoru. Investigatorii au descoperit ca Filiala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice Electrica Transilvania Nord SA a achizitionat in toamna anului 2003 prin SC „Energo El Group“ SRL o serie de aparate si componente electrice in valoare de peste 50 miliarde de lei.

Produse chinezesti vandute sub marca Siemens
Anchetatorii spun ca la SC “Energo El Group” SRL produsele erau de origine chinezeasca, fiind cumparate de la Complexul Doraly din Bucuresti. Etichetele chinezesti erau inlocuite cu etichete Siemens, dupa care produsele erau vandute la preturi supraevaluate Filialei de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice Electrica Transilvania Nord SA .

Toate aceste inginerii economico-financiare au iesit la iveala in urma unui control facut de Directia de Finante Cluj, care a sesizat organele de ancheta competente. Cazul a ajuns la Directia Nationala Anticoruptie, Serviciul Teritorial Cluj, iar procurorii au stabilit ca in urma acestor tranzactii compania cu sediul la Cluj-Napoca a fost prejudiciata cu peste 50 miliarde de lei. Reprezentantii DNA Cluj sustin ca Gabriel Ruga, fost director al Filialei de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice Electrica Transilvania Nord SA, si Ioan Stoica, fost director al Sucursalei de Intretinere si Servicii Energetice Transilvania Nord, sunt direct responsabili de aceste achizitii, acuzandu-i ca si-a exercitat defectuos atributiile de serviciu si ca au incalcat procedura de achizitii publice.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.