Piata valutara a fost destul de calma ieri, cursul de schimb al euro stagnand in apropierea pragului suport de la 3,35 lei, in timp ce dolarul a inregistrat un salt de 1,6 bani, pe fondul aprecierii lui pe pietele internationale. Cursul mediu al euro
Piata valutara a fost destul de calma ieri, cursul de schimb al euro stagnand in apropierea pragului suport de la 3,35 lei, in timp ce dolarul a inregistrat un salt de 1,6 bani, pe fondul aprecierii lui pe pietele internationale. Cursul mediu al euro a fost stabilit la 3,3524 fata de 3,3515 lei acum doua zile, in piata observandu-se o usoara tendinta de apreciere. Piata s-a deschis la valori de 3,3520 - 3,3550 lei, in apropiere de cotatiile de la inchiderea de luni. Euro s-a mentinut in jurul valorii de 3,35 lei pana aproape de final, cand ordine ceva mai mari de cumparare l-au ridicat pana la 3,3580 lei. "Cresterea dolarului pe pietele internationale, dupa doua saptamani de scadere constanta, a provocat o usoara depreciere a leului, observa un dealer bancar. Se dovedeste astfel conectarea leului la evolutiile din pietele internationale. Este posibil ca la scaderea leului sa fi contribuit si ultimele date venite din partea BERD care arata ca economia Romaniei este mai sensibila la socurile externe decat altele din zona emergenta". Cu toate acestea este greu de crezut ca BNR nu va rezista la diversele pericole atata vreme cat rezerva sa internationala (valute plus aur) a crescut luna trecuta la 26,9 miliarde euro, nivel care acopera cu usurinta sase luni de importuri. Cursul dolarului a urcat de la 2,3528 la 2,3684 lei. Pe piata interbancara dobanzile la depozitele overnight si one week s-au mentinut in culoarul 7 - 8%, ca urmare a nevoii de lichiditate a bancilor si a semnalelor date de BNR ca va monitoriza cu atentie segmentul monetar. Trezoreria si-a propus sa atraga in cursul acestui trimestru 4,2 miliarde lei in obligatiuni de tip benchmark si certificate de trezorerie, ceea ce ar putea avea ca efect o crestere a cererii de lei, implicit o apreciere a monedei nationale. Paritatea euro/dolar a inregistrat ieri o scadere, de la maximul istoric de 1,4278 dolari, inregistrat vinerea trecuta, coborand ieri spre 1,4140 dolari, cea mai ridicata cotatie a zilei fiind de 1,4237 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.