Trei cercetatori de la Universitatea Autonoma din Barcelona, printre care si un roman, fac predictii pe Cupa UEFA utilizind metode stiintifice. Rapidul sta bine la teoria probabilitatilor, Dinamo a picat testul.

Rapid are 68% sanse sa treaca de FC Nürnberg, iar probabilitatea ca Dinamo sa se califice in grupele Cupei UEFA a scazut la 38%. Acestea sint rezultatele unui studiu efectuat de trei cercetatori de la Universitatea Autonoma din Barcelona, alaturi de Kurt Desender si Sergio Escamilla printre autori figurind si romanul Mircea Epure. La baza cercetarii a stat analizarea detaliata a ultimelor opt sezoane ale Cupei UEFA, iar concluzia finala e derivata din doua modele cu predictii referitoare la turul intii al acestei competitii. Primul model calculeaza probabilitatile inainte de jucarea meciului tur, in timp ce al doilea model introduce in calcul si scorul primei partide. De remarcat ca inca din anii trecuti cercetatorii au testat puterea de predictie a modelului si au inregistrat 34 de rezultate corecte pentru 40 de partide.

Pentru sezonul in curs, cea mai mare scadere a probabilitatii de accedere in grupe o au francezii de la Sochaux. Inaintea jucarii primului meci, sansele lor erau de 90%, pentru ca dupa infringerea de acasa, cu Panionios Atena (0-2), ele sa scada la 12%. Dinamo este a doua mare perdanta a meciului tur, indicele predictiei pentru formatia din Stefan cel Mare prabusindu-se de la 92 la 38%. In schimb, Rapidul si-a crescut cota cu sase procente, de la 62 la 68. Anul trecut, cele doua echipe bucurestene au confirmat asteptarile, alb-visiniii avind 60% sanse initiale de calificare in fata lui Nacional Madeira, iar dupa prima mansa ele au crescut la 73%, in timp ce Dinamo a plecat de la 53% cu Skoda Xhanti si a ajuns la 95%.

In opinia celor trei analisti, doar doua echipe din cele 80 angrenate in Cupa UEFA sint in momentul de fata 100% calificate. Villareal, care oricum avea o cota de 99,7% cu BATE Borisov, pe care a invins-o cu 4-1, si Tottenham, care a surclasat cu 6-1 pe Anorthosis. Suedezii de la BK Hacken, infrinti cu 0-5 la Spartak Moscova, si turcii de la Erciyesspor (0-4 la Atletico Madrid) au doar sanse simbolice, de 0,1%.

Gilceava comunistilor La Dinamo, atmosfera este incarcata inaintea returului cu Elfsborg (1-2 in tur), programat joi, de la ora 20.00. Presedintele CFR Cluj, Iuliu Muresan, fost doctor la spitalul Securitatii din Cluj, a declarat ca administratorul delegat al FC Dinamo, Cornel Dinu, nu s-a putut debarasa de obiceiurile comuniste, reactionind astfel la afirmatia acestuia din urma, facuta intr-o emisiune televizata, cum ca la CFR sint „jucatori de mina a treia". „Avind in vedere ca sintem pe locul 1, vreau sa-l intreb pe domnul Dinu de ce mina sint jucatorii de la Dinamo (n.r. - locul 8) si de la Steaua (n.r. - locul 6)? Domnul Dinu este rautacios si este dinamovist. Exista un anumit tip de oameni care au fost crescuti in vremea comunismului si nu se pot debarasa de vechile obiceiuri. Si eu am fost membru PCR, dar m-am adaptat", a declarat presedintele clubului CFR Cluj. Referitor la meciul din UEFA, Zenga a recunoscut ca ar fi o problema daca Dinamo nu s-ar califica in grupe pentru ca fanii ar face comparatii cu sezonul trecut. Bucurestenii au plecat cu doua zile mai devreme pentru a se adapta la clima din Suedia. „Este un dezavantaj pentru ca jucam pe un teren sintetic, dar si in Liga Campionilor se joaca pe astfel de suprafete. Am preferat sa plecam in Suedia azi si nu miercuri pentru ca e mai usor sa ajungi de la Otopeni la Milano decit de la Bucuresti la Otopeni", a Walter Zenga. (V.D.)

Fanii lui Nürnberg sint rugati sa vina cu extinctoarele la Bucuresti Site-ul oficial al echipei germane FC Nürnberg a realizat un buletin informativ pentru suporterii care vor face deplasarea la Bucuresti, pentru meciul cu Rapid, spunind ca Romania este o tara ospitaliera, dar, ca peste tot, sint hoti de buzunare si legi ciudate. Potrivit fcn.de, aproximativ o mie de fani germani isi vor sustine echipa la meciul programat joi. Suporterilor de la Nürnberg le mai este recomandat sa schimbe bani doar la casele de schimb valutar sau la ATM si in „nici un caz sa nu schimbe la oricare «fete» dubioase de pe strada". De asemenea, fanii sint sfatuiti sa nu umble in grupuri mici, deoarece fanii giulesteni ar putea sari la bataie. In caz de scandal, trebuie sa se apeleze cu calm la politistii de proximitate, pentru ca „sint radicali in ceea ce priveste interventia in forta". In sfirsit, cei care vin cu masina sint rugati sa nu uite extinctoarele pentru a evita amenzi de la Politia Rutiera. Partida Rapid - FC Nürnberg, contind pentru mansa a doua (in primul meci a fost 0-0) a primului tur al Cupei UEFA, se va disputa joi, cu incepere de la ora 17.00, pe stadionul Giulesti - „Valentin Stanescu".

Drumul spre grupele UEFA trece prin laboratoarele stiintifice. Detalii pe www.cotidianul.ro/select