Ordonanta care prevede acordarea de catre ANRP de despagubiri banesti de pana la 500.000 lei pentru imobilele preluate in mod abuziv a fost ieri la un pas de a fi respinsa in Comisia pentru buget-finante din Senat, pentru adoptarea acesteia pronuntan
Ordonanta care prevede acordarea de catre ANRP de despagubiri banesti de pana la 500.000 lei pentru imobilele preluate in mod abuziv a fost ieri la un pas de a fi respinsa in Comisia pentru buget-finante din Senat, pentru adoptarea acesteia pronuntandu-se numai doi dintre membrii comisiei. La sedinta Comisiei, sesizata in fond, au participat sase din cei 11 membri. In timpul votului, presedintele Comisiei, Aron Popa (PNL), a constatat ca pentru adoptarea unui raport favorabil se pronuntasera doar doi senatori - el si independentul Ionut Popescu - si a anuntat ca nu exista cvorum. Aron Popa a propus reluarea votului atunci cand va exista cvorumul necesar, dar, dupa aparitia in sala de sedinta a unui senator social-democrat, a propus amanarea dezbaterilor privind ordonanta pentru a invita la discutii si un reprezentant al Fondului Proprietatea. Ordonanta reglementeaza, printre altele, dreptul persoanelor fizice de a obtine despagubiri in numerar in limita sumei de 500.000 lei, aferente imobilelor preluate in mod abuziv. Potrivit ordonantei, despagubirile care depasesc aceasta valoare vor putea fi acordate partial in numerar, restul fiind acoperit de actiuni la Fondul Proprietatea. Senatorul Ionut Popescu a facut in timpul dezbaterilor apel la colegii sai de comisie sa "dezbrace" dezbaterile de o "tenta politica aproape inevitabila", pentru ca si originea politica a prevederilor din ordonanta este una "difuza". Potrivit fostului ministru al Finantelor, germenele ideii de aparitie a Fondului Proprietatea ar fi aparut inainte de 2004, cand a fost luata in discutie reglementarea care prevedea ca despagubirea sa se faca prin alegerea de actiuni dintr-o lista de societati. In opinia lui Popescu, aparitia Fondului inlatura posibilitatea ca persoanele necunoscatoare ale pietei de capital sa aleaga din lista de societati "cine stie ce trasnaie, care sa dea faliment dupa trei luni".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.