In acest scandal, sunt cercetati si 5 functionari publiciCompania Smithfield se afla in centrul celui mai recent scandal din Romania. Ancheta derulata in Timis privind aparitia pestei porcine a stabilit ca societatea se face vinovata de neglijenta, iar cinci functionari publici, toti directori in cadrul Directiei Sanitar-Veterinare, sunt cercetati disciplinar. Autoritatile au spus ca, in urma verificarilor administrative si epidemiologice, s-a conchis ca pesta a aparut deoarece in ferme nu s-au respectat normele de biosecuritate. Potrivit presedintelui Autoritatii Veterinare, citat de Newsin, boala si-a facut aparitia pe fondul unei "presiuni virale mari".
"Autoritatea Veterinara (Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor - ANSVSA) a finalizat ancheta administrativa si epidemiologica privind aparitia focarelor de pesta porcina la fermele din judetul Timis. Din punct de vedere administrativ, cinci directori din cadrul Directiei Sanitar-Veterinare Timis sunt cercetati de o comisie de disciplina. Toti sunt functionari publici si trebuie respectata legea", a spus Roatis.
Tot Roatis a mai precizat ca Smithfield, in fermele careia au fost confirmate focarele de pesta, este vinovata "pentru neglijenta" si legal este ca societatea sa nu primeasca despagubiri, pentru ca nu s-au respectat normele de biosecuritate. "Mai mult, nu vom permite repopularea fermelor care nu sunt autorizate sanitar-veterinar", a explicat presedintele ANSVSA. In urma cu 2 luni, autoritatile veterinare au confirmat existenta a trei focare de pesta porcina la fermele din Cenei, Igris 1 si Igris 2, apartinand societatii Smithfield, si au decis sacrificarea a circa 53.000 de porci.
Compania Smithfield este prezenta pe piata romaneasca din martie 2004, cand a achizitionat fostul combinat Comtim din Timisoara. Pana in ianuarie 2007, Smithfield a anuntat investitii de peste 200 milioane dolari, in renovarea si retehnologizarea combinatului, dar si in programe pentru protectia mediului. De asemenea, compania are un plan de investitii de peste 850 milioane dolari in Romania, in urmatorii 10 ani.Carne doar din importDaca pana in 2010 nu scapam de pesta, riscam sa consumam doar carne de porc din import. Acesta este avertismentul lansat de presedintele Romalimenta, Sorin Minea. "Potrivit negocierilor cu Comisia Europeana, Romania are derogare pana in 2010 pentru a comercializa carne si preparate din carne de porc, in contextul existentei focarelor de pesta porcina. Dupa aceasta data, daca boala nu este eradicata, va fi interzis consumul acestor preparate produse in Romania", a spus Minea, adaugand ca vom manca doar din import. Din Romania vor fi totusi admise pentru consum conservele, pentru ca acestea sunt prelucrate termic. "Nu vom mai avea mici sau salam de Sibiu. In egala masura, fabricile de preparate crud-uscate vor intra in faliment. Explicatia este simpla, potrivit normelor europene, daca exista focare de pesta porcina, doar produsele preparate la peste 70 de grade se pot comercializa, iar acesta este cazul conservelor", a explicat Minea.
Potrivit acestuia, aceasta varianta ar fi putut fi evitata, daca Romania ar fi optat pentru zonare, in caz de pesta porcina.
"Autoritatile romane au ales sa vaccineze porcii contra pestei. Exista si posibilitatea, la fel ca in Germania, sa se faca zonare in caz de pesta, toate animalele din zonele respective urmand sa fie sacrificate. Avantajul acestei variante ar fi fost ca restul zonelor se considerau libere de pesta", a adaugat Minea. Autoritatile veterinare sunt insa optimiste: printr-un efort comun se poate eradica pesta porcina pana in 2010.
ANSVSA a inceput in decembrie anul trecut campania de vaccinare a porcilor impotriva pestei porcine, fiind declarata singura modalitate de eradicare a bolii.
Potrivit ANSVSA, in Romania au fost inregistrate, in anul 2006, 716 focare de pesta porcina clasica, care au afectat 35 de judete.