Artistii straini cauta solutii pentru locasurile de cult transilvanene, lasate la voia intimplarii dupa plecarea masiva a sasilor.

Wurmloch (Valea Viilor) a primit numele de la numeroasele podgorii din jur Bisericile fortificate din Transilvania pot deveni o atractie pentru turisti, dupa modelul celebrului circuit al castelelor de pe Valea Loarei din Franta. Aceasta este viziunea lui Thomas Schultz si a lui Robert Stollberg, doi tineri germani, care expun la Luxemburg o expozitie de fotografii dedicata lor. Ei sint siguri ca aceste constructii pot deveni un al doilea punct major de interes turistic de pe vechiul continent. „Nicaieri in Europa nu exista o asemenea densitate de biserici fortificate ca in Transilvania", spune Schultz. In opinia sa, ele au multe elemente in comun si asta ar putea constitui miza circuitului - „maniera in care au fost construite, asezarea, dar mai ales rolul si vechimea lor". Schultz considera ca bisericile sint neglijate de autoritatile romane, care ar trebui sa se implice mai mult in conservarea lor. „Dupa ’90, majoritatea sasilor din Transilvania au parasit Romania si bisericile lor au ramas fara enoriasi si fara sprijin pentru lucrari de intretinere si restaurare", mai spune fotograful german.

„Daca romanii au o mindrie nationala deosebita fata de manastirile din Moldova, nu acelasi lucru se intimpla cu bisericile fortificate din Transilvania. Am multi prieteni la Bucuresti care nu stiu prea multe sau nimic despre aceasta bogatie din zona de dincolo de Muntii Carpati. Cred ca romanii trebuie sa fie la fel de mindri si cu acest patrimoniu", explica Schultz.

Impreuna cu prietenul sau Robert Stollberg, Thomas Schultz a calatorit prin Romania de mai multe ori, incepind cu anul 1988. Aveau 17 ani la prima lor vizita in tara noastra, asa ca au revenit dupa revolutie. „Am vrut sa vedem daca vom avea aceleasi impresii ca la prima vizita", spune Schultz. Dovada ca impresiile au ramas intacte o reprezinta tocmai expozitia pe care cei doi au realizat-o si albumul care o insoteste.

Zidul de aparare Bonnedorf, din Beican, a fost construit in 1506 Turnul Buzd, de linga Medias Expozitia face parte din suita de manifestari comune ale celor doua Capitale Culturale Europene 2007, Luxemburg si Sibiu. Ea este deschisa la Centrul cultural din Niederanven si a fost realizata cu sprijinul Ambasadei Romaniei din Marele Ducat, Fundatia „Mihai Eminescu" Trust din Londra, Institutul Cultural Roman si al Comisiei Nationale pentru Cooperare cu UNESCO. De la Luxemburg, expozitia va fi prezentata, incepind cu 8 octombrie, la sediul UNESCO din Paris.

Impotriva tatarilor Majoritatea bisericilor din Transilvania au fost ridicate in secolele XIII-XVI, impotriva invaziei mongolilor, tatarilor si a turcilor. In prezent, aproximativ 140 de astfel de biserici au supravietuit degradarii, o mica parte dintre ele fiind inscrise in patrimoniul mondial UNESCO.Frauendorf, din apropiere de Copsa Mica Mai multe informatii despre bisericile din Transilvania pe www.cotidianul.ro/select