Spatiul cosmic, incotro?Pentru ca astazi, 4 octombrie 2007, omenirea serbeaza jumatate de secol de zboruri spatiale, ZOOM va propune in numarul pe care il avetI in fata ochilor o excursie gene­rica prin labirintul de misiuni, sonde spa
Spatiul cosmic, incotro?Pentru ca astazi, 4 octombrie 2007, omenirea serbeaza jumatate de secol de zboruri spatiale, ZOOM va propune in numarul pe care il avetI in fata ochilor o excursie gene­rica prin labirintul de misiuni, sonde spatiale si peripetii in cosmos. Programele spatiale ale celor doua superputeri de dupa cel de-al doi­lea razboi mondial, SUA si URSS, au aparut ca urmare a cercetarilor militare, in cazul rusilor, si ca replica la realizarile sovietice, pentru americani. "Cursa spatiala", prin care Stale Unite si fosta Uniune Sovietica au captat admiratia si creativitatea savantilor din do­menii precum astrofizica, astronomia, planetologia sau chimia, se poate rezuma destul de simplu: prin intermediul ei, oamenii, indiferent daca scriau cu alfabet latin sau chirilic, au ajuns sa cunoasca o cantitate impresionanta de date, atat despre sistemul solar, cat si despre Pamant. La primele misiuni cu echipaj uman trimise in spatiu de catre NASA sau Roskosmos, astronautii, sau cosmonautii (denumirile variaza in functie de orgoliile nationale implicate in marea intrecere spre Univers), aproape toti cei care au avut privile­giul de a vedea Pamantul rasarind de pe solul lunar sau sa priveasca Marele Zid Chinezesc de pe orbita terestra au ajuns la o concluzie: Terra vazuta de la inaltimile ametitoare ale zborurilor cosmice este infinit mai fragila si mai delicata decat pare, perceputa de noi, cei care simtim pamantul ferm sub picioare, ca pe o certitudine ca suntem "pe maini bune". Poate ca turismul spatial, dezvoltat in ultimii ani, va constientiza din ce in ce mai multa lume despre unicitatea si irepetabilitatea - cel putin in sistemul solar - a "casei" noastre.Dupa 50 de ani de zbor, incotro? O intrebare la care fiecare mare putere spatiala de pe Terra raspunde altfel. NASA se vede in drum spre bazele permanente de pe Marte, via Luna, China vrea baze lunare instalate pana in 2020, ca urmare a unui algoritm economic - cea mai mare economie de consum a planetei isi va cauta resurse si pe alte corpuri ceresti. Iar europenii sunt inca in stadiul de cercetare a planetelor sistemului solar, pentru ca - nu-i asa? - informatiile spatiale, daca nu le obtii tu, sunt un obiect de lux, chiar si in lumea serviciilor secrete. Cei 50 de ani scursi de la momentul Sputnik nu fac decat sa confirme un lucru: lumea este un mozaic infinit de posibilitati, numai ca acum percepem aceasta concluzie la scara cosmica.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.