Miile de plagiatori din Romania au primit o lovitura mortala luni, la deschiderea anului universitar, cand Traian Basescu a condamnat furtul intelectual practicat pentru dobandirea nemeritata a unor titluri sau onoruri. "Plagiatul practicat de profes
Miile de plagiatori din Romania au primit o lovitura mortala luni, la deschiderea anului universitar, cand Traian Basescu a condamnat furtul intelectual practicat pentru dobandirea nemeritata a unor titluri sau onoruri. "Plagiatul practicat de profesori si de studenti, cumpararea diplomelor de licenta, mita pentru promovarea examenelor sunt practici care caracterizeaza, din nefericire, o parte din invatamantul universitar romanesc", a spus seful statului. Daca in privinta mitei si a cumpararii diplomelor de licenta justitia a pronuntat deja condamnari menite sa descurajeze aceste practici, plagiatul mai este inca o forma facila de a parveni. Vazandu-i pe profesori ca plagiaza lucrarile altora, dobandind astfel o notorietate care aduce rapid avantaje nemeritate, studentii, nerabdatori cum sunt, iau aceasta practica drept model de reusita in viata. In acest fel, plagiatul este perpetuat si transmis de la o generatie la alta.
Poate ca nu intamplator, tot acum se afla pe piata numarul revistei "Dilema veche", in care tema principala este "Furtul intelectual". Dincolo de fatarniciile unor autori care incearca sa trimita in derizoriu o tema atat de grava, atrage atentia articolul "Prietenii furtului intelectual", semnat de Daniela Cutas. Autoarea ne spune ca, la Universitatea din Manchester, "la inmatriculare fiecare student semneaza o declaratie in care i se explica ce este plagiatul si prin care se angajeaza ca a luat la cunostinta si ca nu va plagia". De asemenea, toate lucrarile studentilor sunt verificate cu un soft anti-plagiat (www.submit.ac.uk)! In perioada cat a fost la Manchester, Daniela Cutas a descoperit un singur caz de plagiat, in care un student "folosise pe larg in referat... o idee (care le fusese predata la curs) a unui profesor pe care a omis sa-l citeze"! Acel student a fost aspru sanctionat, nemaiputand sa primeasca nici o distinctie la absolvire, ceea ce ii face imposibila admiterea la vreun masterat sau doctorat! Transant, Daniela Cutas conchide: "Corect ar fi ca penalizarile sa fie cu atat mai serioase, cu cat cei vinovati sunt mai avansati in periplul lor academic sau de cercetare".
In acest context, cazul filosofului Gabriel Liiceanu si al doctoritei Anca Patrascu, pe care noi i-am acuzat, cu dovezi clare, ca au plagiat, ar trebui sa duca la retragerea tuturor titlurilor dobandite pe baza furturilor intelectuale! Amandoi sunt cadre didactice si intra sub incidenta acuzatiilor presedintelui Basescu. Ciudat este faptul ca atat Gabriel Liiceanu, cat si Anca Patrascu au considerat ca actionarea noastra in judecata i-ar putea spala de rusinea de a fi demascati ca fiind "hoti de texte"!
N-avem nici o indoiala in privinta faptului ca presedintele Basescu, atunci cand a condamnat explicit plagiatul, a avut in vedere cerintele Uniunii Europene in aceasta materie. Ca sa nu ramana doar vorbe in vant, dumnealui ar trebui sa arate ca nu va mai accepta in preajma sa scriitori asupra carora planeaza acuzatia de plagiat. Daca Liiceanu ii va cere vreodata socoteala, il sfatuim pe dl. Basescu sa-i recomande articolul Danielei Cutas, din "Dilema veche", de unde va afla ca motivatia prelucrarii unor texte furate sau libertatea de circulatie a ideilor nu sunt decat forme prin care hotul de texte arata ca nu mai are pe unde sa scoata camasa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.