Energy Holding a cumparat documentatia pentru participarea la constructia reactoarelor 3 si 4.

Compania Energy Holding este ultimul competitor care a intrat in cursa pentru constructia reactoarelor 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda, a declarat Teodor Chirica, directorul general al Nuclearelectrica. Potrivit acestora, furnizorul de energie care a fost in trecut implicat in mai multe scandaluri a cumparat documentatia necesara pentru intocmirea ofertei angajante in ve-derea participarii la proiectul de la Cernavoda.

De altfel, nu mai putin de 31 de companii au cumparat documentatia necesara intocmirii ofertelor angajante pentru construirea reactoarelor 3 si 4 ale centralei. Dintre cele 31, sapte sint mari producatori de energie electrica, sase sint mari consumatori, iar cei mai multi, zece, sint distribuitori de energie electrica. Printre companii se mai afla si doua banci - BNP Paribas si Société Generale. Firmele care vor constitui consortiul ce va construi cele doua reactoare vor beneficia de energie electrica fiecare in functie de numarul de actiuni pe care-l va detine. Oficialii Nuclearelectrica au precizat ca, in cadrul selectiei, vor fi preferati marii producatori si consumatori de electricitate. In orice caz, cistigatorii de la Cernavoda vor produce 1.440 de MW (cit este puterea cumulata a celor doua reactoare), adica peste 15% din puterea actuala a Romaniei la consumul de acum. Nuclearelectrica asteapta oferte pentru selectarea investitorilor care vor participa la construirea grupurilor pina la 25 octombrie. Punerea in functiune a celor doua reactoare este prevazuta pentru 2014, respectiv 2015, iar valoarea investitiei depaseste 2,3 miliarde de euro.

Notorietatea Energy Holding este legata de scandalul „baietilor destepti" din energie in care a fost implicat si fostul patron al acesteia, controversatul om de afaceri Bogdan Buzaianu, finul lui Dan Ioan Popescu. Compania a fost acuzata in presa ca a beneficiat de contracte masive pe termen lung cu producatorul Hidroelectrica la preturi mult sub piata. In plus, Energy Holding a fost multa vreme si unul dintre principalii exportatori de energie ieftina din Romania.

Compania, care a pierdut acum citiva ani cel mai important contract al sau cu Hidroelectrica in favoarea Alro, a spus insa intotdeauna ca a beneficiat de preturi mai mici pentru ca platea in avans si pentru ca avea bonitate financiara buna. In prezent, Energy Holding este unul dintre cei mai importanti traderi de energie electrica din Europa de Est. In luna august a acestui an compania a fost preluata de banca elvetiana Société Bancaire Privée, contra unei sume necunoscute.