Detaliile cerute ieri de CSM ar putea aduce noi descoperiri si in cazul altor sectii din DNA. Strategia lui Daniel Morar s-ar putea sa se intoarca precum bumerangul impotriva institutiei pe care acesta o conduce.  

Strategia de
Detaliile cerute ieri de CSM ar putea aduce noi descoperiri si in cazul altor sectii din DNA. Strategia lui Daniel Morar s-ar putea sa se intoarca precum bumerangul impotriva institutiei pe care acesta o conduce.  

Strategia de aparare a sefului anticoruptie, Daniel Morar, in scandalul legat de neregulile depistate de Inspectia Judiciara a CSM la sectia a II-a din cadrul DNA ar putea sa se intoarca, precum bumerangul, impotriva institutiei pe care acesta o conduce. Detaliile cerute ieri de CSM ar putea aduce noi descoperiri si in cazul altor sectii din DNA.


Mult asteptata discutare a Raportului Inspectiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la activitatea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a fost amanata. In urma exceptiilor invocate in aparare de seful DNA, Daniel Morar, Sectia de procurori a CSM a cerut un supliment de informatii despre activitatea procurorilor anticoruptie si lamurirea unor aspecte legate de metodologia folosita de inspectorii care au controlat institutia anticoruptie. Dupa o ora de deliberari, Sectia de procurori a CSM a decis, cu patru voturi pentru si trei impotriva, sa amane discutarea raportului pana la data de 8 octombrie.


MUT PANÃ… LA VERDICT. Seful DNA, Daniel Morar, si-a facut aparitia la CSM in tacere. El a pastrat tacerea si pe parcursul sedintei, ascultand vorbele membrilor Sectiei de procurori ai CSM. Discutiile au fost deschise de vicepresedintele CSM, Dan Chiujdea, si s-au axat pe oportunitatea amanarii dezbaterii raportului privind activitatea DNA, ca urmare a obiectiunilor ridicate in aparare de DNA. Printre obiectiunile DNA se numara si cea referitoate la metodologia urmata de inspectori in cazul controlului, dar si acuzatia de depasire a competentelor de catre inspectori, a amintit magistratul Dan Chiujdea. Chestiuni punctuale la care Inspectia Judiciara nu a raspuns atunci cand a formulat raspunsul la "Observatiile DNA", potrivit surselor noastre.


RAPORTUL TREBUIE Sa FIE CLAR. Atat procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, cat si procurorul Liviu Dascalescu, precum si ministrul Justitiei au pledat pentru continuarea discutiilor, intrucat amanarea ar face rau procurorilor din cadrul DNA, plus ca toata lumea este in asteptarea unei solutii in acest caz, de mare importanta. Pe de alta parte, procurorul Gratiana Isac a spus ca, pentru a nu fi controversat si pentru a nu provoca discutii mai tarziu, Raportul ar trebui sa fie clar si in afara oricaror suspiciuni. Dupa sedinta, acelasi lucru a fost sustinut si de magistratul Dan Chiujdea, el opinand ca acest caz capata valoare de precedent. Reamintim ca este pentru prima oara cand CSM dispune verificari la DNA, avand la baza o cerere de revocare a unui procuror dintr-o functie de conducere, dupa ce fostul ministru al Justitiei Monica Macovei a obtinut de la Legislativ puteri in numirea si revocarea sefilor din Parchete.


SUPLIMENT DE CONTROL. Potrivit surselor noastre, datele cerute in plus de Sectia de procurori ar fi menite sa repare "maniera dezechilibrata" de redactare a raportului, invocata de seful DNA. Precizam ca acesta a comparat numarul de pagini alocat sectiei conduse de procurorul Doru Florin Tulus (peste 200) cu numarul de pagini alocate de ceilalti inspectori care au controlat Sectia de combatere a coruptiei si Sectia Militara din DNA. Se pare insa ca reparatia se va face prin adaugire la raport, potrivit surselor noastre, informatiile cerute ieri de Sectie lipsind taman din sectiunile la care DNA a iesit "cu fata curata". De altfel, la declaratia data la plecare, ministrul Justitiei a sustinut ca verificarile la celelalte sectii ale DNA au fost prea blande si ca acesta ar fi putut fi un motiv real al amanarii. La auzul deciziei, Daniel Morar a reactionat: "Credeti ca inspectorii o sa faca in doua zile ce n-au facut in doua luni? Si noi cand primim aceste noi rezultate, pentru ca trebuie sa ne pregatim?". La plecare, Daniel Morar a precizat presei: "Nu din pricina mea ati ratat ocazia sa auziti concluziile raportului. Pozitia mea era pentru discutarea lui. Metodologia nu este o chestie absconsa. Cred ca lipsa ei putea fi analizata de Sectia de procurori, inspectorii nu mai au ce pune la mapa".


Obiectiuni la raportInspectia Judiciara a CSM a demarat, acum patru luni, verificari in privinta activitatii DNA, dupa ce ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a cerut revocarea din functie a procurorului - sef de sectie, Doru Tulus. Scandalul legat de cererea ministrului a fost depasit insa de cel iscat dupa ce concluziile inspectorilor care au verificat DNA au inceput sa apara in presa. Potrivit raportului publicat, la sectia condusa de procurorul Tulus s-au constatat nereguli grave legate de nerespectarea legii, de dosare tinute in sertar, sau de procurori schimbati in timpul anchetelor. In replica, seful DNA, Daniel Morar, a dat si el publicitatii obiectiunile sale la raportul CSM. El a sustinut ca inspectorii care au controlat sectia condusa de Doru Tulus au fost lipsiti de obiectivitate si ca si-au depasit atributiile. Potrivit lui Morar, raportul ar reprezenta doar o suma de critici, omitandu-se toate aspectele bune ale activitatii procurorilor si toate laudele primite, de-a lungul timpului, de la Uniunea Europeana.


Ce mai vrea sa stie CSMIn urma obiectiunilor lui Daniel Morar, sectia de procurori a CSM a cerut inspectorilor judiciari inca si mai multe amanunte decat a dorit sa stie seful DNA. "Inspectorul-sef al Inspectiei Judiciare din cadrul CSM va formula raspunsuri cu privire la aspectele invederate de catre DNA in obiectiunile formulate, referitoare la lipsa unei metodologii de control si la afirmatia depasirii limitelor competentei de catre corpul de inspectori. De asemenea, inspectorul-sef va stabili daca controlul efectuat la DNA s-a desfasurat in cadrul legal, conform normelor si dispozitiilor stabilite de catre CSM", a sustinut ieri vicepresedintele CSM, procurorul Dan Chiujdea. Membrii sectiei de procurori au mai solicitat inspectorilor sa raspunda punctual la toate obiectiunile DNA legate de concluzia potrivit careia procurorii anticoruptie ar fi dat in anumite cauze "solutii neprevazute de procedura penala". De asemenea, pana la data de 8 octombrie inspectorii vor trebui sa stabileasca, pentru fiecare sectie a DNA in parte, inclusiv cea Judiciara, "volumul de activitate al fiecarui procuror pentru tot anul 2006 si pana in luna iunie 2007, respectiv numarul lucrarilor solutionate, numarul lucrarilor solutionate cu acte de sesizare a instantei, cu indicarea numarului de inculpati, numarul lucrarilor solutionate cu netrimitere in judecata, stocul de lucrari aferent fiecarui procuror din Directia Nationala Anticoruptie - structura centrala".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.