The Charlatans pun la dispozitia fanilor urmatorul album, care va putea fi downloadat gratuit de pe Xfm.

Alan McGee, managerul trupei The Charlatans, a anuntat ca urmatorul single, „You Cross My Path", va fi lansat pe un site de muzica indie, Xfm, de unde va putea fi downloadat gratuit. Spre confuzia si disperarea caselor de discuri si a companiilor de retail, din ce in ce mai multe trupe prefera sa accelereze accesul publicului la muzica lor oferind-o gratuit pe Internet. McGee a adaugat ca urmatorul album al trupei va fi integral uploadat pe Xfm, pentru a putea fi luat de oricine. Dupa ce l-a convins pe vocalistul trupei, Tim Burgess, ca asta este directia pe care o ia industria muzicala si ca este important sa fie printre primii care inteleg ca modelul de business bazat pe vinzarea discurilor este pe moarte, iar banii trebuie sa vina din concertele live, a fost simplu sa convinga toata trupa ca este cel mai bun lucru pe care il poate face pentru acest album.

„M-am gindit ca oricum nimeni nu mai compara CD-uri. Daca vorbesti cu un pusti de 19 ani, o sa vezi ca nu da bani pe muzica. In Europa de Est, nimeni nu cumpara un CD - toata muzica este downloadata gratuit de pe Internet. Asa ca ne-am gindit sa le-o dam noi direct", a spus McGee pentru „The Independent".

Avantajele downloadului sint evidente: numarul de fani va creste, la fel si nivelul de notorietate, vor putea face bani din reclame si vor fi inclusi pe mai multe coloane sonore de film, iar numarul de bilete vindute la concerte va creste considerabil. In luna noiembrie, The Charlatans au planificat un turneu care coincide cu lansarea albumului.

Promovare online Punkerii de la Arctic Monkeys sint una dintre trupele ce au profitat din plin de avantajele notorietatii pe Internet. La inceputul lui 2006, formatia britanica vindea, doar in prima saptamina, peste 360.000 de exemplare din albumul de debut, „Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not". Cifra-record a fost atinsa dupa ce, cu o luna inainte, fanii „lansasera" albumul, in varianta demo, prin intermediul site-urilor care permit schimbul gratuit de documente. Acelasi lucru s-a intimplat si cu al doilea material discografic, „Favourite Worst Nightmare". In ciuda masurilor de securitate luate pentru a evita scaparile pe Internet, noile piese erau disponibile pe site-uri pirat cu doua saptamini inainte de lansarea oficiala, potrivit NewsIn.

Aflati cum au aparut casele de discuri online (netlabels), pe www.cotidianul.ro/select