Pesta a aparut in cele trei ferme din Timis din cauza nerespectarii normelor de biosecuritate, a confirmat ancheta epidemiologica a Autoritatii Veterinare. Smithfield, cel mai mare producator de carne de porc din lume, este vinovat de neglijenta.
Pesta a aparut in cele trei ferme din Timis din cauza nerespectarii normelor de biosecuritate, a confirmat ancheta epidemiologica a Autoritatii Veterinare. Smithfield, cel mai mare producator de carne de porc din lume, este vinovat de neglijenta.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara (ANSVSA) a finalizat ancheta administrativa si epidemiologica privind focarele de pesta in judetul Timis, concluzia fiind ca boala a aparut deoarece in ferme nu se respectau normele de biosecuritate, a declarat ieri Radu Roatis, presedintele institutiei. Potrivit rezultatelor anchetei epidemiologice, "pesta a aparut din cauza nerespectarii normelor de biosecuritate, pe fondul existentei unei presiuni virale mari", a spus el. Potrivit lui Roatis, compania Smithfield, in fermele careia au fost confirmate focarele de pesta, este vinovata "pentru neglijenta". "Legal, Smithfield nu trebuie sa primeasca despagubiri, pentru ca nu s-au respectat normele de biosecuriate. Mai mult, nu vom permite repopularea fermelor care nu sunt autorizate sanitar-veterinar", a explicat Roatis. Concluziile anchetei nu fac decat sa confirme declaratiile oficialilor ANSVSA.


NEREGULI. Astfel, in urma primelor controale demarate de institutie dupa confirmarea existentei pestei porcine la godacii din trei ferme operate de Smithfield, in localitatile timisene Cenei si Igris, s-a constatat ca, din cele 33 de crescatorii pe care compania le are in judetele Timis, Bihor si Arad, 16 sunt neautorizate sanitar-veterinar. Iar pentru 11 din cele 16 ferme nici macar nu au fost depuse actele necesare obtinerii acestui aviz. In plus, doar 17 dintre cele 25 de ferme Smitfield din Timis aveau autorizatie de mediu, restul fiind in procedura de obtinere a avizului. Iar lipsa avizelor a fost doar cireasa de pe tort. Caci inspectorii sanitar-veterinari au gasit tot felul de nereguli la fermele Smithfield Romania: nu au informat directia veterinara judeteana de miscarea animalelor intre crescatorii, nu au raportat numarul mare de animale moarte, unele ferme erau suprapopulate. Iar firma care presta pentru Smithfield activitati veterinare, Supervet, nu a putut furniza date privind numarul de porci vaccinati contra pestei.


Avand in vedere problemele descoperite la fermele sale si scaderea profitului operational in Romania in al doilea trimestru al anului fiscal, de 12-13 milioane de euro, din cauza aparitiei pestei, Smithfield a detasat la noi experti din cadrul firmei-mama, pentru a revizui programul de biosecuritate.


Inspectorii veterinari, cercetatiNici angajatii Directiei Sanitare Veterinare (DSV) Timis nu au scapat cu obrazul curat din scandalul pestei. Mai multi directori vor ajunge in fata unei comisii de disciplina. Sesizarile au fost facute pentru seful Serviciului de Sanatate Animala, consilierul responsabil cu specia porcina din acelasi serviciu si seful Serviciului de Inspectie si Control din DSV Timis. In fata Comisiei de Disciplina vor ajunge si doi medici veterinari de pe raza circumscriptiilor sanitar-veterinare din Sannicolau Mare si Peciu Nou. De asemenea, va fi sesizat Colegiul Medicilor Veterinari. Seful Serviciului Identificarea si Inregistrarea Animalelor si-a dat demisia si a fost mutat intr-o functie de executie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin