Anul viitor, statul va introduce asigurarea obligatorie a locuintelor, care va costa intre 10 si 20 de euro pe an.

Pierderile totale care s-ar putea produce in cazul unui cutremur major, de peste 7,5 grade Richter, ar depasi 20% din Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei, a declarat ieri analistul Bancii Mondiale, Eugene Gurenko, prezent la un forum despre riscuri catastrofice. Acesta a mentionat ca, in Bulgaria, un astfel de eveniment ar reprezenta 18% din PIB si in Germania - 0,6% din PIB. De asemenea, a precizat ca aceste cutremure au o perioada de revenire de 250 de ani. Gurenko a mai spus ca Romania are nevoie de un program la nivel national de reducere a dezastrelor.

La Senat se afla un proiect de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor. Acesta urmeaza sa fie adoptat de Senat in aceasta saptamina si, pina la finele lunii octombrie, si de Camera Deputatilor. „Obligativitatea asigurarii locuintelor va intra in vigoare in termen de sase luni de la publicarea actului normativ in Monitorul Oficial", a spus ieri Radu Mircea Popescu, consilier la Ministerul Internelor si Reformei Administrative. Valoarea totala a primelor subscrise dupa introducerea legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor va ajunge la 145 de milioane de euro, in ipoteza unui grad de cuprindere de 100%, a adaugat oficialul.

Potrivit proiectului de lege, prima anuala de asigurare va avea o valoare cuprinsa intre 10 si 20 de euro, in functie de materialele utilizate si de structura imobilului. Valoarea asigurata a unei locuinte nu va depasi 20.000 de euro, iar nivelul minim se va situa la 10.000 de euro. Cei care nu vor incheia polita de asigurare obligatorie intr-un interval de timp care va fi stabilit prin normele de aplicare vor plati o amenda maxima de 500 de lei, a mentionat consilierul.