Cand vorbim de pensii private trebuie sa stiti ca acestea se impart in doua categorii: pensiile obligatorii si cele facultative.
Pensiile obligatorii presupun ca o parte din contributia asiguratilor (pentru cei sub 35 de ani sistemul este obliga
Cand vorbim de pensii private trebuie sa stiti ca acestea se impart in doua categorii: pensiile obligatorii si cele facultative.
Pensiile obligatorii presupun ca o parte din contributia asiguratilor (pentru cei sub 35 de ani sistemul este obligatoriu, iar pentru cei intre 35 si 45 de ani, optional) depusa pana in prezent in sistemul public va fi "transferata" in sistemul privat.
Momentan se incepe cu o contributie de 2% din venitul salarial, iar in termen de opt ani va trebui sa ajunga la 6%, prin cresteri de 0,5% pe an. Practic, aceste sume sunt transferate de angajator din contributiile la asigurarile sociale platite catre stat direct in contul fondului ales. Atentie! Veti putea opta numai pentru un singur fond de pensii.
In cazul pensiilor facultative, acestea permit impartirea contributiei, la alegere, intre mai multe fonduri de pensii, insa in limita a 15% din venitul brut lunar.
Potrivit legii, incepand cu data de 17 septembrie 2007, administratorii fondurilor de pensii obligatorii vor putea publica prospectele si prelua solicitarile de aderare.
Insa pensiile facultative sunt pe piata inca din luna august, in prezent 6 administratori (ING Asigurari de Viata SA, Allianz Ţiriac Pensii Private, AVIVA Asigurari de Viata SA, BCR Asigurari de Viata SA, OTP Garancia Asigurari SA, S.A.I. Raiffeisen Asset Management SA.) si 7 fonduri sunt aliniate pe www.finzoom.ro pentru a fi analizate si comparate.
Dupa prospectarea informatiilor generale despre administrator, fond si politica de investitii abordata, taxele si comisioanele percepute sunt la fel de importante si trebuie intelese corect.
Astfel, pe www.finzoom.ro taxele si comisioanele publicate in prospectele de pensii sunt defalcate, pentru o mai buna intelegere, in doua categorii: taxe si comisioane aplicate contributiilor participantului si taxe si comisioane suportate de administrator.
Taxele si comisioanele aplicate contributiilor participantului sunt acelea care se scad direct din contributia lunara bruta. Dupa aceasta etapa, suma ramasa se transforma in unitati de fond.
Comisionul de transfer la alt fond se aplica numai daca decideti sa schimbati administratorul (nu si fondul) in primii 2 ani. Dupa aceasta perioada, sunteti liberi sa migrati fara sa platiti comisioane suplimentare. In prezent, limita maxima impusa de Lege este de 5% din activul personal (suma acumulata in contul participantului ce se calculeaza prin inmultirea numarului de unitati de fond detinute cu valoarea la zi a unei unitati de fond).Dupa caz, aici mai intra si tarifele pentru informarea suplimentara la cerere, daca fondul prevede.
Taxele si comisioanele suportate de administrator sunt calculate la valoarea totala a activului fondului. Acestea sunt:
- comision de administrare (se percepe anual, ca procent din activul fondului);
- comision de depozitare (perceput lunar, din activul net al fondului);
- comision de custodie (perceput lunar din valoarea medie a portofoliului aflat in custodie);
- taxa auditare;
- comision de tranzactionare;
- comisioane bancare;
- alte comisioane.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.