Vot favorabil din Senatul SUA in favoarea unei rezolutii propuse de Joseph Biden, presedintele democrat al Comitetului senatorial pentru relatii externe: Irakul ar trebui federalizat si impartit in trei regiuni autonome in functie de criterii religio
Vot favorabil din Senatul SUA in favoarea unei rezolutii propuse de Joseph Biden, presedintele democrat al Comitetului senatorial pentru relatii externe: Irakul ar trebui federalizat si impartit in trei regiuni autonome in functie de criterii religioase, kurda, sunita si siita.
Premierul irakian a fost primul care a reactionat deosebit de violent, spunand ca o asemenea initiativa ar duce la un adevarat dezastru pentru tara lui, iar Condolezza Rice a incercat apoi sa linisteasca apele, transmitand mesajul ca decizia trebuie sa apartina irakienilor. Negativ au reactionat si francezii. Dar este cert ca Legislativul american demonstreaza ca sustine o idee cu un inalt grad de periculozitate: crearea unor entitati regionale independente exclusiv pe baza apartenentei religioase a membrilor comunitatii majoritare. In conditiile haosului actual din Irak, e imposibil de imaginat ca aceste regiuni independente ar putea functiona sub autoritatea unui guvern central. Vor evolua imediat spre statutul de stat independent. Cu niste consecinte ce ar putea fi teribile, pe termen scurt, pentru echilibrul din regiune.
Aparitia unei regiuni independente kurde, prima de acest fel in istoria acestui popor, va fi detonatorul primei crize: relansarea actiunilor violente ale comunitatii kurde din Turcia, pretext credibil pentru ca armata turca sa-si indeplineasca avertismentul dat acum cateva luni de a intra in Kurdistanul irakian. Siitii vor apela imediat la Iran, marele lor aliat neconditionat, fara indoiala dispus sa accepte un apel la ajutor din partea coreligionarilor ce vor invoca persecutia americana. Si este probabil ca siitii vor cere nu numai protectie completa, inclusiv militara, ci vor lansa si un mesaj cerand atasarea teritoriala la Iran. Sunitii, cei aflati acum in centrul razbunarilor colective si personale post-Saddam Hussein, au capacitatea de a organiza propria lor insurectie militara, cerand sprijinul comunitatilor sunite din Arabia Saudita, foarte influente si mai ales cu largi posibilitati financiare. Destabilizarea poate contamina Libanul, aflat deja in criza profunda si aproape de un nou razboi civil...
Dar mai grav decat toate acestea este ideea insasi. Caci ea demonstreaza ca americanii n-au renuntat la obiceiul de a rezolva problemele altor tari prin apelul la divizarea lor pe criteriul strict al apartenentelor religioase. Oricate tragedii a nascut aplicarea acestei solutii in fosta Iugoslavie. Fara a tine seama ca, in Europa inceputului de mileniu III, aplicarea orbeasca a aceluiasi principiu poate face ca razboiul civil sa reinceapa. Si mai demonstreaza ceva: cineva doreste sa asigure perenitatea acestui principiu adoptat cu entuziasm de gandirea politica anglo-saxona, cel care a provocat in secolul XX una dintre cele mai mari tragedii umanitare ale tuturor timpurilor: impartirea Indiei. Pe 15 august 1947, era aplicat planul unui avocat londonez, Sir Cyril Radcliffe, care prevedea nasterea statelor independente Pakistan si India. Numai ca Pakistanul avea doua entitati componente si complet separate, partea de est si cea de vest (actualul Bangladesh). Atunci a inceput marea, cumplita migratie a 14,5 milioane de oameni dintr-o parte in alta a Indiei. Cu masacrele aferente, cu noile frontiere (trasate de la Londra) care treceau nemilos si definitiv prin centrul unor localitati, desparteau si invrajbeau definitiv familii si comunitati. Fara alta vina decat credinta intr-un alt Dumnezeu.
Asta s-a petrecut deja in Kosovo, unde purificarea etnica e deja completa. Asta inseamna "pax americana" si in Irak? Pregatirea unei tragedii umanitare in plus fata de esecul militar incasat de Administratia Bush?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.