Ultimul Paler
"O intrebare pe care si-o punea mereu Octavian Paler, inca din tinerete, era legata de faptul ca lumea moderna nu mai poate crea mituri. Singurele mituri oarecum <<moderne>> care pot fi puse alaturi de miturile anticilor au toate aceeasi caracteristica: sunt produse de o capodopera literara. E vorba de Don Juan, de Don Quijote, de Faust si de Hamlet. Octavian Paler imagineaza niste <<conferinte nerostite>> pornind de la aceste mituri si vorbeste despre dragoste, batranete si moarte", precizeaza in comunicat, Georgeta Dimisianu, director editorial al Editurii Historia, cea care, in noiembrie, va lansa ultima carte a lui Octavian Paler. "Calomnii mitologice. Farame din conferinte nerostite" era aproape finalizata in momentul mortii sale. (L.D.)
"Kane" la Cinemateca
Sub egida Muzeului National al Literaturii Romane (director de proiect Ioan Cristescu) si al ArCuB, continua azi in primitorul "ArtJazzClub", de la orele 20.30, seria proiectiilor cu filme de referinta romanesti si straine, in prezentarea lui Ioan Grosan. Iubitorii de cinema sunt invitati sa vizioneze ceea ce toate clasamentele de specialitate considera a fi cel mare film al secolului XX, capodopera lui Orson Welles (regie si rol principal), "Cetateanul Kane" (1941). (L.I.)
Cum sa te lasi de gandit
"Decat o frunte ingandurata, mai bine riduri de expresie" considera Hannes Stein, neamtul al carui "mic tratat pentru intelectualii epuizati" a aparut in Colectia Bonton a Editurii Nemira cu titlul "Cum m-am lasat de gandit" (traducerea Mihai Moroiu). De la trezire pana la culcare, de la rasarit pana la apus, viata este o gigantica aglomerare de marunte necazuri si umilinte. Prin urmare, cine isi propune sa supravietuiasca lumii moderne, trebuie sa se lase de gandit. Stein s-a nascut la München (1965), dar a crescut si a studiat la Salzburg (Austria). Dupa incheierea studiilor de limba si literatura engleza si americana si de filozofie, a lucrat in domeniul publicisticii. A trait o vreme in Scotia si o perioada mai indelungata in Israel. Din 2001 este redactor al Literarische Weld din Berlin. (L.D.)