Incepand de anul viitor, consiliile locale vor putea acorda firmelor scutiri de la plata impozitelor pe cladiri si terenuri in conditiile in care vor elabora scheme de ajutor de stat regional, dupa ce, in 2007, au putut da scutiri pe o perioada de cinci ani pentru investitiile de peste 500 mii euro.
Proiectul de modificare a Codului fiscal nu precizeaza si nivelul investitiei pentru care o firma ar putea beneficia de facilitatea fiscala, in timp ce Codul fiscal in vigoare stipuleaza ca firmele pot primi aceste scutiri pentru investitii de peste 500 mii euro.
Normele Codului fiscal precizeaza ca prin expresia "efectuarea de investitii de peste 500 mii euro" sunt vizate investitiile pentru "crearea unei noi unitati, extinderea unei unitati existente, demararea sau dezvoltarea unei activitati care implica o schimbare in produsul sau procesul de fabricatie al unei unitati existente, prin aceasta urmarindu-se diversificarea, modernizarea, precum si atingerea unei mai bune eficiente economice".
Explicitarea din normele Codului fiscal in vigoare din ianuarie 2007, momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, preia definitia data investitiilor pentru care se acorda ajutorul de stat regional.
Astfel, ajutorul regional este destinat investitiilor pentru "crearea unei noi afaceri, extinderea unei afaceri existente, diversificarea productiei, prin fabricarea de produse noi, in cadrul unei intreprinderi existente, realizarea unei schimbari fundamentale a procesului global de productie de catre o intreprindere existenta".
Din 2007, Romania aplica aceleasi reguli in acordarea ajutoarelor de stat ca oricare stat membru. Principalul scop al ajutoarelor regionale este sustinerea dezvoltarii anumitor regiuni, prin incurajarea investitiilor si a crearii de locuri de munca.