David Ohanesian, una dintre cele mai cunoscute personalitati ale scenei de opera romanesti, s-a stins din viata duminica, la virsta de optzeci de ani.

Ultimul premiu din palmaresul lui Ohanesian i-a
fost acordat anul trecut Celebrul bariton a decedat duminica, in jurul orei 15.00, la Spitalul Universitar din Bucuresti, in urma unui stop cardiac, potrivit MEDIAFAX. Avea 80 de ani. Marti, trupul sau va fi depus in foaierul Operei Nationale din Bucuresti, intre orele 12.00 si 17.00, iar inmormintarea va avea loc miercuri, la ora 12.00, la Cimitirul Armenesc din Soseaua Pantelimon. Moartea baritonului David Ohanesian, dupa o cariera legendara, marcheaza, fara indoiala, o grava pierdere a muzicii romanesti. „Este un om care a creat un personaj, Oedip, si este identificat cu acesta. Dar el nu a facut doar asta - a fost unul dintre baritonii care au atacat toate rolurile. A fost un artist deosebit si unul dintre monstrii sacri ai operei din Romania", a declarat despre Ohanesian Catalin Ionescu Arbore, directorul general al Operei Nationale Bucuresti. „O voce de granit, un temperament artistic, de mare tragedian", l-a numit anul trecut pe bariton criticul Costin Popa, in cadrul ceremoniei de la Gala Premiilor Criticii Muzicale, unde i-a fost acordat Premiul Maestro.

Vestea mortii sale i-a afectat pe toti cei care l-au cunoscut, unul dintre acestia fiind ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, care a declarat pentru MEDIAFAX: „M-am cunoscut si apreciat de multa vreme cu David Ohanesian. Un bas bariton cu voce profunda, un cintaret dramatic de forta, un om care a lasat multe roluri importante pe scena Operei, dar cred ca lucrul cel mai important a fost rolul Oedip, neegalat inca de nimeni pe plan national si international. David Ohanesian se identifica cu Oedip, i-a dat infatisari si sensuri profunde si multiple. A fost un om dedicat scenei teatrului liric, intreaga sa existenta se confunda cu profesia. A cintat si alte genuri de muzica, dar creatia sa se identifica cu muzica de opera".

Alaturi de Octav Enigarescu si de Nicolae Herlea, David Ohanesian a facut parte din triada de aur a celor mai mari baritoni ai Romaniei. Artistul, nascut pe 6 ianuarie 1927, la Bucuresti, si-a cistigat faima intii ca prim solist al Operei Romane din Cluj-Napoca (1950- 1958), apoi ca prim solist al Operei Romane din Bucuresti, pina in 1977. Intre anii 1968-1977 a fost si artist invitat al Operei din Hamburg. Printre rolurile care l-au consacrat se numara Rigoletto, Iago, Amonasro, Renato si Tannhäuser. La Hamburg a cintat alaturi de cei mai renumiti dirijori ai vremii si a impartit scena cu nume impresionante ale operei, precum Mirella Freni, Gwyneth Jones, Raina Kabaivanska, Lucia Popp, Tatiana Troyanos, Leonie Rysanek, Luciano Pavarotti, Peter Schreier, Nicolai Gedda, Carlo Bergonzi, Herman Prey sau Montserrat Caballe etc.

Baritonul a interpretat si roluri pentru marele ecran: a jucat alaturi de Florin Piersic si de Jean Constantin in musicalul „In fiecare zi mi-e dor de tine" (1987) si, in compania Rodicai Popescu-Bitanescu si a lui Alexandru Repan, in „Colierul de turcoaze" (1985). Un an mai tirziu a semnat, alaturi de Iosif Sava, lucrarea „Patima muzicii", aparuta la Editura Muzicala. In 1999, maestrul a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzica „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, pentru ca un an mai tirziu sa primeasca Ordinul National „Steaua Romaniei".

In noiembrie 2006, baritonul David Ohanesian a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii „Ovidius" din Constanta. Tot anul trecut, artistul emerit a primit, din partea Uniunii Criticilor Muzicali si a Forumului Muzical Roman, Premiul Maestro, in cadrul unei ceremonii care s-a desfasurat la Sala Teatrului de la Palatul Cotroceni.

Rolul cu care Ohanesian a ramas asociat in memoria colectiva este, indiscutabil, acela de protagonist din „Oedip". L-a interpretat pentru prima data in Romania, in anul 1958, in cadrul primului Festival International „George Enescu". Celebrul bariton a purtat rolul lui Oedip, din opera cu acelasi nume a lui George Enescu, la Paris, Atena, Berlin, Sofia, Stockholm, Moscova, Lausanne, Wiessbaden. Aceasta interpretare din cariera lui Ohanesian a fost „cheia de bolta, rolul fundamental dorit de Enescu", aprecia criticul muzical Costin Popa, care il considera pe Ohanesian „un Oedip definitiv". Cariera lui David Ohanesian a cuprins peste 2.000 de spectacole si mai mult de 40 de roluri.