Fiul Elenei si al lui Nicolae Ceausescu, Valentin, asteapta hotararea Tribunalului Bucuresti in procesul prin care a cerut restituirea a cinci tablouri confiscate in timpul Revolutiei.

Avocatul sau, Radu Antal, a solicitat ieri judecatorilor, pe langa operele de arta revendicate, obligarea Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR) la plata unor daune in valoare de o suta de mii de lei, pentru nerestituirea la timp a bunurilor.

Valentin Ceausescu a depus la dosarul civil o proba extrem de importanta in favoarea sa: hotararea penala irevocabila potrivit careia nici el, nici fratele sau, Nicu Ceausescu, nu au comis infractiunile pentru care au fost acuzati in decembrie 1989, motiv pentru care nu se mai justifica vreo masura a confiscarii bunurilor acestora. Aceeasi sentinta a stabilit expres dreptul fiilor Elenei si a lui Nicolae Ceausescu de a primi inapoi toate operele de arta si obiectele personale confiscate.


POZITIA MNAR. In pledoaria finala, reprezentantul MNAR, institutia care are in custodie cele cinci tablouri ("Natura statica cu pere" ­ Alexandru Ciucurencu, "Balerina in repaos" ­ Iosif Iser, "Natura statica donate" ­  Alexandru Ciucurencu, "Natura statica cu flori" ­ Dumitru Ghiata si "Natura statica vas cu flori" - Nicolae Tonitza) a sustinut ca nu ar exista documente care sa ateste ca Valentin Ceausescu este proprietarul operelor de arta revendicate.