Un raport al Congresului SUA in care este prezentata firma americana de securitate Blackwater acuza compania de complicitate la cel putin 195 de incidente armate. Toate in Irak.

In ultimii doi ani, compania de securitate Blackwater, contra
Un raport al Congresului SUA in care este prezentata firma americana de securitate Blackwater acuza compania de complicitate la cel putin 195 de incidente armate. Toate in Irak.

In ultimii doi ani, compania de securitate Blackwater, contractata de Departamentul american de Stat inca din 2001, a fost implicata in aproximativ 195 de incidente armate in Irak. Un raport detaliat al Congresului Statelor Unite - elaborat in contextul unei anchete declansate in legatura cu uciderea, la mijlocul lui septembrie, a 11 civili irakieni - arata ca Blackwater va trebui sa raspunda, in cadrul unor audieri, la toate acuzatiile care i se aduc. Documentul, semnat de Comisia congresmanului Henry Waxman, face publice o serie de informatii existente in rapoarte interne ale firmei americane de securitate, informatii despre mai multe incidente soldate cu morti din randurile civililor irakieni. Potrivit documentelor, angajatii firmei Blackwater au fost cei care au deschis focul.


MUSAMALIZARE. Raportul denunta totodata felul in care Departamentul de Stat a musamalizat activitatea Blackwater in Irak, in sensul ca Departamentul s-a aratat mult mai interesat de felul in care trebuia sa convinga Blacwater sa plateasca despagubiri familiilor victimelor decat sa investigheze incidentele.

Critic acerb al razboiului din Irak, congresmanul Waxman sustine ca in 32 dintre cele 195 de incidente inregistrate din 2005 pana in 12 septembrie 2007 compania de securitate a ripostat la atac. In celelalte 163 de cazuri, agentii Blackwater au fost primii care au deschis focul. Asta in contextul in care, potrivit regulamentului Departamentului de Stat, Blackwater ar fi trebuit sa intreprinda actiuni mai degraba defensive decat ofensive.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.