„Dublajul" continua sa fie o tactica folosita de micile partide desprinse din constructii politice care au macar o durata de viata mai mare. UCM si PLD sint doua studii de caz valoroase pentru momentul politic actual.

PLD exista de un an si ceva; UCM isi tot distileaza diverse formule inca dinainte de 2004 si acum e mai aproape decit niciodata de inchegarea unei structuri care sa ii permita sa nu mai stea in afara jocului cu miza maxima - alegerile parlamentare.

Si liberal-democratii – „adevaratii liberali" –, si ucemistii – „adevaratii reprezentanti ai intereselor comunitatii maghiare" - isi trag o parte din „seva" din partidele pe care le denunta. Ele exista „prin reactie"; si anume prin reactie negativa la PNL si UDMR.

In zona partidelor care evolueaza „la marcaj", PLD si UCM sint doua dintre marile vedete ale actualului ciclu electoral. Numarul unu e, pe aceasta nisa, PNG-ul, dar in privinta partidului condus de Gigi Becali lucrurile sint, pe de o parte, clare - in sensul ca PNG a intors raportul de forte in favoarea sa in competitia cu partidul „marcat", PRM - , iar pe de alta, putin diferite – fiindca PNG a venit si cu altfel de gestica politica, nu doar „in oglinda". PLD si UCM stau in continuare strins lipite de partidele pe care vor sa le sugrume si pe cadavrul carora vor sa se ridice. PNL a abandonat liberalismul; va veni PLD sa il restaureze. UDMR s-a angajat in tot felul de proiecte „dimbovitene" si a pierdut contactul cu etnicii maghiari: UCM - mai ales cind va deveni, cum e foarte probabil, PCM - are ambitia sa refaca o legatura esentiala pentru comunitatea etnicilor maghiari din Romania. Cel putin asa pretind cele doua formule politice.

E prematur ca tragem o linie. Rundele de alegeri care urmeaza o vor trage insa in mod fatal. Dar pronosticuri se pot face. PLD sta, de la lansare, in marja de eroare a unui sondaj de opinie; va fi aproape imposibil sa creasca, indiferent cit de mult se autoiluzioneaza liderii acestui partid. PLD a rupt din PNL, dar nu suficient; ramine de vazut doar daca peledistii au rupt satisfacator de la liberali pentru a fi topiti („integrati") in PD. UCM, pe de alta parte, poate rupe decisiv din UDMR; cu conditia sa devina partid politic, desigur. Greu de crezut ca vor intra in Parlament, dar exista premise pentru obtinerea unui scor care sa lase UDMR in afara legislativului. Plus ca, in conditiile in care vor avaria serios mitul UDMR, puterea regionala se va imparti altfel.