Justitiei romane i-a luat saptesprezece ani sa deschida dosarul crimelor din Piata Universitatii.

Rechizitoriul alcatuit fostului ministru de Interne arata ca generalul in rezerva Mihai Chitac dispunea la 13 iunie 1990 ca fortele de ordine sa fie inarmate cu munitie de razboi. Scenariul lui Ceausescu de la Timisoara se repeta in Bucuresti, cu incuviintarea lui Ion Iliescu. Oameni inocenti au fost atunci impuscati pe strada, direct sau prin ricoseu, intr-un mod nepedepsit pina astazi.

Un cetatean din Capitala - tata la 25 de ani - a fost secerat in drum spre casa de un singur glont. Il asteptau doi copii mici acasa, dar barbatul a ajuns mai devreme la morga. Sute de tineri au fost batuti cu bestialitate, fiind anchetati fara mandat si agresati in beciurile militiei. Imunitatile de ordin politic si cumetriile partinice au lasat zeci de intrebari fara raspuns. Ucigasii servesc patria, scriindu-si memoriile de vitrina.

Cu totul alta a fost soarta unui cetatean neinsemnat al Romaniei: Daniel Corogeanu, preotul manastirii din comuna Tanacu. Moartea in conditii medicale suspecte a Irinei Cornici in 2005 a inflamat publicul la cote paroxistice. Cauzalitati imaginare au scos la iveala un lung sir de vinovati: canoanele bizantine ale Bisericii, molitfelnicul episcopului Vasile cel Mare, prietenii monahismului, Biblia si chiar insusi Dumnezeu. Unii s-au lasat confiscati de fantasmele gotice ale lui Bram Stoker. Relatarile despre „noul ev mediu" moldovenesc au traversat indata oceanul.

Mult timp a fost greu sa distingi intre stridentul „j’accuse!" al ziaristilor-procurori si plinsul pudic pentru dreptate. Cu exceptia sectiei romane a BBC, jurnalistii „de investigatie" risipisera orice indoiala in doar 24 de ore. Indemnul stoicilor - „audiatur et altera pars" - parea o complicitate la culpa. Pe linga delir si hiperbola, articolele de gazeta au livrat orice, mai putin fapte incontestabile si prudenta in judecata morala. Denuntat cu suspecta rapiditate si de ierarhia bisericeasca, Daniel Corogeanu si patru maicute au fost condamnate la 37 de ani (cumulat) de inchisoare.

Recent, tribunalul din Alba-Iulia a injumatatit sentinta initiala pe temeiul unor noi probe. Procesul va merge mai departe, peste isteria razbunarii si pofta de singe. Dar constiinta noastra?

Mihail Neamtu este cercetator in stiinte umaniste