Intrarea in functiune a unitatii 2 de la Cernavoda va permite autoritatilor sa nu scumpeasca energia electrica pe timpul iernii, ba chiar le da speranta unor posibile ieftiniri pe termen lung.

Tarifele la energia electrica pentru consumato
Intrarea in functiune a unitatii 2 de la Cernavoda va permite autoritatilor sa nu scumpeasca energia electrica pe timpul iernii, ba chiar le da speranta unor posibile ieftiniri pe termen lung.

Tarifele la energia electrica pentru consumatorii casnici s-ar putea reduce in perioada urmatoare, ca urmare a punerii in functiune a reactorului 2 al Centralei de la Cernavoda. Potrivit lui Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, in urmatoarea perioada ar putea surveni o reducere, din moment ce pretul energiei produse de Nuclearelectrica este mai mic decat pretul mediu de pe piata. El a precizat ca punerea in functiune a reactorului 2 are loc in prag de iarna, ceea ce inseamna ca aceasta reducere nu va sosi in urmatoarele luni.

Astfel, desi Vosganian a spus ca pretul la Nuclearlectrica este cu mai mult de o treime mai mic decat media pietei, practic, la curentul electric se va mentine pretul actual.


COSTURI. Ionel Bucur, director al CNE Cernavoda, a declarat ca in aceasta privinta trebuie facuta o delimitare intre costul de productie si costul total. "Costul total reflecta si creditele contractate pentru finalizarea reactorului 2, care sunt destul de ridicate", a precizat el. Suma totala imprumutata de Nuclearelectrica este 650 milioane de euro. Teodor Chirica, directorul general al Nuclearelectrica, a adaugat ca "pretul uraniului s-a dublat si acum avem si taxa de depozitare a deseurilor, iar ANRE n-a luat in calcul la tarif si acest fapt". El a precizat ca se estimeaza ca 70%-75% din energia produsa de Nuclearelectrica o sa fie livrata pe piata reglementata, adica va ajunge la consumatorii casnici. Punerea in functiune a unitatii 2 va aduce o crestere cu 0,1% a PIB. Cei 5 TWh care vor fi produsi in 2008 vor aduce 150 de milioane de euro statului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.