Intrarea in functiune a unitatii 2 de la Cernavoda va permite autoritatilor sa nu scumpeasca energia electrica pe timpul iernii, ba chiar le da speranta unor posibile ieftiniri pe termen lung.

Tarifele la energia electrica pentru consumatorii casnici s-ar putea reduce in perioada urmatoare, ca urmare a punerii in functiune a reactorului 2 al Centralei de la Cernavoda. Potrivit lui Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, in urmatoarea perioada ar putea surveni o reducere, din moment ce pretul energiei produse de Nuclearelectrica este mai mic decat pretul mediu de pe piata. El a precizat ca punerea in functiune a reactorului 2 are loc in prag de iarna, ceea ce inseamna ca aceasta reducere nu va sosi in urmatoarele luni.

Astfel, desi Vosganian a spus ca pretul la Nuclearlectrica este cu mai mult de o treime mai mic decat media pietei, practic, la curentul electric se va mentine pretul actual.


COSTURI. Ionel Bucur, director al CNE Cernavoda, a declarat ca in aceasta privinta trebuie facuta o delimitare intre costul de productie si costul total. "Costul total reflecta si creditele contractate pentru finalizarea reactorului 2, care sunt destul de ridicate", a precizat el. Suma totala imprumutata de Nuclearelectrica este 650 milioane de euro. Teodor Chirica, directorul general al Nuclearelectrica, a adaugat ca "pretul uraniului s-a dublat si acum avem si taxa de depozitare a deseurilor, iar ANRE n-a luat in calcul la tarif si acest fapt". El a precizat ca se estimeaza ca 70%-75% din energia produsa de Nuclearelectrica o sa fie livrata pe piata reglementata, adica va ajunge la consumatorii casnici. Punerea in functiune a unitatii 2 va aduce o crestere cu 0,1% a PIB. Cei 5 TWh care vor fi produsi in 2008 vor aduce 150 de milioane de euro statului.