CE BEM, CE MANCAM - Colorantii folositi dau impresia de natural, dar sunt sintetici
Au adaugat cativa stropi de ulei de masline (rafinat si virgin) ca sa dea impresia ca Rama Olivo este o margarina buna. Numai ca are in compozitie aceleasi ule
CE BEM, CE MANCAM - Colorantii folositi dau impresia de natural, dar sunt sintetici
Au adaugat cativa stropi de ulei de masline (rafinat si virgin) ca sa dea impresia ca Rama Olivo este o margarina buna. Numai ca are in compozitie aceleasi uleiuri si grasimi vegetale interesterificate, care provoaca o serie de probleme la nivelul intregului organism.

Rama Olivo este o "grasime vegetala tartinabila cu 48% continut de grasime". In compozitia acestei margarine intra: "apa, uleiuri vegetale si grasimi vegetale interesterificate, amestec de ulei de masline rafinat si virgin (7%), emulgatori (mono si digliceride ale acizilor grasi (E 471), lecitina(E 322), sare (0,3%), aroma, acidifiant (acid citric E 330), coloranti (anatto E 160b, curcumina E 100), vitamine (A si D3). Continut de grasime 48%".

Daca consumati 100 de grame din acest produs, organismul dvs. va acumula 432 kcal/1.775 Kj, 48 g lipide, din care acizi grasi saturati 16 g. In dreptul proteinelor, glucidelor si fibrelor, producatorul a trecut cifra zero, semn ca, de fapt, in organismul nostru ajung numai grasimi. Pe langa acestea, margarina a fost "imbogatita" cu "vitamina A 800 μg, vitamina D3 7,5 μg, vitamina E 7 mg".


ANALIZA. Rama Olivo este un amestec de grasimi artificiale ­ uleiurile si grasimile vegetale interesterificate ­, ulei vegetal de masline rafinat si virgin in cantitate aproape nesemnificativa in raport cu grasimile interesterificate si o serie de aditivi alimentari din categoria emulgatorilor, acidifiantilor, colorantilor. Prin procesul chimic de interesterificare, acizii grasi din lipidele naturale sunt desprinsi de structurile in care se gaseau in mod natural si redistribuiti arbitrar in structuri care nu mai pot fi recunoscute de metabolismul uman, ne explica profesorul Gheorghe Mencinicopschi procedeul de obtinere a margarinei. Specialistul nostru ne atrage atentia ca uleiul de masline rafinat nu are virtutile uleiului de masline extravirgin presat la rece si nici ale uleiului virgin, care nu contine toti antioxidantii si alte substante biologic active ce se regasesc numai in uleiul extravirgin.
Nu s-a specificat daca aroma este sau nu naturala. Colorantii utilizati, in special E 160 b (annato), de culoare portocalie, nu este inca complet caracterizat din punct de vedere toxicologic si poate avea efecte adverse pentru persoanele sensibile sau din categorii de risc. Curcumina, colorant galben, natural sau de sinteza, poate provoca alergii persoanelor sensibile. Din punct de vedere al profilului nutritional, produsul este profund dezechilibrat, fiind practic format numai din grasimi care ii imprima si o densitate energetica foarte mare ­ 432 kcal/100 g. Din punct de vedere al profilului lipidic,acesta este unul nenatural, lipsit de acizi grasi esentiali (omega 3, omega 6).


RECOMANDARI. Margarina Rama Olivo nu este recomandata supraponderalilor, obezilor, gravidelor si femeilor care alapteaza, suferinzilor de sindrom metabolic (diabet de tip II, hipertensiune, maladii cardiovasculare, maladii neurodegenerative si neurologice, maladii proliferative ­ cancere), celor cu status proinflamator sistemic, suferinzilor de maladii hepatice si renale, cei cu maladii dermatologice, pulmonare, alergicilor la anumite componente ale produsului, copiilor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.