Compania olandezo-israeliana Kardan NV, care detine dezvoltatorul imobiliar Globe Trade Center, a semnat acordul pentru vanzarea imobilului de birouri America House, pentru 120 de milioane de euro, noteaza publicatia olandeza BNR Niuewsradio. GTC a v
Compania olandezo-israeliana Kardan NV, care detine dezvoltatorul imobiliar Globe Trade Center, a semnat acordul pentru vanzarea imobilului de birouri America House, pentru 120 de milioane de euro, noteaza publicatia olandeza BNR Niuewsradio. GTC a vandut toate actiunile Complexului Multifunctional Victoria, proprietarul America House, Fondului de Investitii PBW II Real Estate Fund, administrat de IXIS AEW Europa (IAE). IAE este o subsidiara a grupului IXIS Asset Management, care, impreuna cu AEW Capital Management, din America de Nord, administreaza active cu o valoare bruta de aproximativ 30 miliarde euro. IXIS este controlat de grupul financiar francez Natixis.
Grupul francez, listat la Paris, a inregistrat anul trecut un profit net de 2,15 miliarde de euro. Natixis se afla la prima investitie pe pe piata locala, avand birouri in 68 de tari din intreaga lume si 23.000 de angajati.
In urma acestei tranzactii, compania de investitii Kardan va obtine un profit de sapte milioane de euro. Randamentul investitiei este de 5,55%. Vanzarea cladirii America House reprezinta un nou reper al pietei imobiliare din Romania, indicand comprimarea randamentului la o valoare sub 6% pe an in euro, nivel asemanator pietelor din statele cu o economie solida din Europa Centrala.
GTC dezvolta proiecte de real-estate in Polonia, Ungaria, Republica Ceha, Romania, Serbia, Croatia, Slovacia, Bulgaria si Ucraina. Vanzarea America House face parte din strategia GTC de a-si diversifica portofoliul, atat in ceea ce priveste nivelul segmentului de piata - cladiri de birouri, centre comerciale si locuinte, cat si pozitia geografica.Portofoliul GTC cuprinde peste 500.000 de metri patrati de spatii comerciale si rezidentialeProiectele pe care Globe Trade Center SA le are in dezvoltare in Romania insumeaza peste 500.000 de metri patrati de spatii comerciale si rezidentiale. Actiunile GTC SA sunt listate pe Bursa din Varsovia, fiind incluse in indicii WIG20,MSCI; GPR 250 si CAIB REX.
GTC Real Estate N.V. (GTC RE), divizia de real-estate a Kardan, detine o participatie de 46,1% din GTC SA. Titlurile GTC RE sunt tranzactionate pe Bursa din Tel Aviv, fiind incluse in diversi indici importanti ai pietei de capital din Israel. Kardan detine, atat direct, cat si indirect, 61,3% din GTC RE.
GTC RE se afla intr-o continua cautare de tinte investitionale in Europa Centrala si de Est, prin intermediul GTC SA si in China, prin GTC Real Estate China. Recent, GTC RE a primit mai multe oferte pentru demararea de investitii si dezvoltarea de parteneriate pe piata imobiliara din India. GTC nu se afla la prima vanzare pe piata locala, compania fiind cunoscuta si pentru dezvoltarea imobilului Europe House, situat tot in Piata Victoriei, cladire preluata in 2003 de catre fondul austriac de investitii Europolis, intr-o tranzactie de circa 30 milioane dolari. Printre chiriasii America House se numara BCR, operatorul de telefonie mobila Cosmote, compania de audit Deloitte sau casa de avocatura Ţuca, Zbarcea & Asociatii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.