Primul profet, mina dreapta a lui Dumnezeu, eliberator al evreilor, legislator, fondator al monoteismului. Moise a marcat constiinta omenirii incepind din secolul III i.Hr.Legile divine primite de Moise s-ar puteaafla la baza Constitutiilor moderne Personaj exceptional, fauritorul celor Zece porunci este una dintre figurile biblice cele mai marcante si totodata cele mai originale, la care se raporteaza azi, fara exceptie, atit iudaismul si crestinismul, cit si islamul. Moise, eroul din textele sfinte, dar si personajul istoric, este urmatorul subiect abordat in volumul din seria ENCICLOPEDICA, „Moise. Omul care l-a intilnit pe Dumnezeu". Semnata de Thomas Römer, monografia va fi distribuita impreuna cu ziarul Cotidianul luni, 8 octombrie. „Putine personaje biblice au marcat intr-o masura atit de mare cultura si istoria occidentala", anunta Thomas Römer inca din primele pagini ale cartii sale. Salvat din albia unui riu, pus la incercare de Iahve in fata „rugului aprins", despicator al Marii Rosii, aducatorul celor Zece porunci de pe Muntele Sinai si apoi pastor al poporului Israel pina in Pamintul Fagaduintei, Moise este figura centrala a Torei, nucleul Bibliei ebraice. Diversitatea portretelor care il infatiseaza pe izbavitorul poporului evreu se explica prin combinarea mai multor texte din epoci diferite, spune autorul, care arata ca cele mai vechi manuscrise despre Moise dateaza de la sfirsitul secolului al III-lea i.Hr.

Dincolo de simbolistica din spatele omului biblic, Thomas Römer descopera si ceea ce este omul Moise, a carui existenta o plaseaza in secolul al XIII-lea sau al XII-lea i.Hr. Desi viata sa se confunda de-a lungul vremilor cu destinul a numerosi stramosi fondatori, istoricii nu au nici pina la aceasta ora o dovada a existentei acestora din urma, autorul insusi decretind imposibilitatea de a scrie viata lui Moise in calitate de personaj istoric. „O cercetare pornind de la numele egiptean al lui Moise duce catre personaje de mare rang care au trait in vremea Ramesizilor", explica Römer, care presupune ca originea figurii biblice a lui Moise s-ar putea afla printre acestia.

Chiar si cu aceasta ambiguitate, Moise nu a incetat sa fascineze ginditori si artisti de-a lungul istoriei. Figura acestuia nu a interesat exclusiv cele trei religii monoteiste, reusind sa isi faca locul in domenii precum muzica, politica si psihanaliza, iar acest interes este pus pe seama faptului ca iluminismul a manifestat constant un interes sporit pentru Egipt. Moise l-a obsedat pe Freud, a pus umarul la constituirea visului american si a inspirat atit comedii muzicale, cit si desene animate.

Mel Brooks l-a interpretat pe Moise in „History of the World, Part I". Detalii pe www.cotidianul.ro/select