Acum, ca tot incepe scoala pentru studenti, as vrea sa clintesc putin un loc comun invatat din filmele americane.

Si nu numai din filme, ci din mii de legende de peste Ocean, despre munca aia care innobileaza, despre milionarii care isi pun copiii sa munceasca la McDonald’s si toate celelalte. Din povestile colegilor sau ale prietenilor am extras o concluzie: munca in studentie inseamna mizerie sau aproape mizerie. Pe scurt: o multime de angajatori care se joaca de-a slujba cu niste pusti gata sa-si dea sufletul pentru citiva lei in plus la chirie.

Munca nebuna in timpul facultatii poate face foarte bine, te poate elibera de dependenta de parinti sau te poate mentine la studii. Dar nu e neaparat benefica. Daca nu e nevoie, daca te poti descurca pe banii tatei sau daca poti gasi un part-time nesolicitant, chiar cred ca nu trebuie sa te arunci isteric in goana dupa joburi. Suna cinic, suna ca un indemn la parazitarea parintilor, dar are un sens: e foarte important sa consumi scoala cit mai deplin, sa prinzi si putina pasiune pentru studiu. Nu mai poti fi pasionat cind tragi toata ziua intr-un birou insipid, platit cu citeva milioane si umilit cotidian de vreo trei frustrati cu zece ani mai in virsta care au uitat si ce au citit pentru Bac.

Munciti in timpul facultatii doar daca e neaparata nevoie sau doar daca gasiti ceva interesant. O mult mai mare problema a scolii romanesti e tocmai lipsa de creiere in mediul academic, migrarea inteligentei in zone „lucrative", in detrimentul zonelor de cercetare. Munca in timpul scolii ar trebui legata cumva de programul de studiu. Munca aiurea, tepele luate la 19 ani de la tot felul de „oameni de afaceri" nu ajuta cu absolut nimic. Faptul ca toata lumea abereaza despre inadecvarea invatamintului la cerinte este un mod de a camufla criza formarii unor cadre universitare performante. Cum credeti ca vom avea invatamint universitar adevarat daca nu vom ajuta in nici un fel pasiunea pentru studiu si vom propovadui fara incetare invatatura „part-time" si studiul ca hobby? Pasionatii trebuie sustinuti si testati si platiti macar cit sa supravietuiasca. M-am saturat de studentii si de profesorii care fac o mie de lucruri in acelasi timp fara sa mai apuce sa faca nimic. Aceasta situatie ameninta sa devina metoda de lucru in Romania. Daca marii specialisti in educatie cred ca asa e bine, eu nu ma bag. Doar indemn studentii sa munceasca putin si sa invete mult.