Rasturnare de situatie in cazul documentelor prezentate de Mugur Ciuvica (foto). Ieri, liderul Grupul de Investigatii Politice a publicat "originalele" celor doua adrese ale SRI referitoare la Norica Nicolai si PNL, precum si alte doua adrese ale Ser
Rasturnare de situatie in cazul documentelor prezentate de Mugur Ciuvica (foto). Ieri, liderul Grupul de Investigatii Politice a publicat "originalele" celor doua adrese ale SRI referitoare la Norica Nicolai si PNL, precum si alte doua adrese ale Serviciului referitoare la PNL si la PSD. Interesant este de ce Ciuvica nu a prezentat de prima oara originalele. In acest fel, s-ar fi putut evita toate discutiile si incertitudinile legate de autenticitatea documentelor. De asemenea, tacerea SRI a lasat loc de interpretari. Ca sa nu mai spunem si ca reactia de ieri a serviciului adanceste si mai mult misterul inscrisurilor. Intarindu-se si mai mult ipoteza intoxicarii. Iar daca se va dovedi ca documentele apartin SRI, inseamna ca principalul serviciu de informatii al Romaniei se afla antrenat in actiuni de politie politica.
"Complicele" Basescu
"Beneficiarul actiunilor de politie politica ale SRI este presedintele Traian Basescu. Pe fiecare dintre adresele originale exista o apostila scrisa de mana si semnata care indica in modul cel mai clar destinatarul final al materialelor SRI. Este vorba despre presedintele Romaniei, Traian Basescu. Notele de la SRI pe care presedintele Basescu le citeste zilnic se refera, asadar, la <<afirmatiile>> si <<intentiile>> parlamentarilor si ale partidelor politice. In calitate de beneficiar, presedintele Romaniei este si complicele SRI in activitatea de politie politica a acestei institutii. Desi stia foarte bine care sunt materialele la care se refera adresele publicate de GIP in 23 septembrie si ar fi avut ocazia sa se delimiteze de actiunile SRI, presedintele Basescu a tacut timp de o saptamana, incercand, alaturi de SRI, sa acopere acest scandal", sustine Mugur Ciuvica.
Noi dovezi
GIP sustine ca, in 24 septembrie, directorul SRI, George Maior, "a mintit" in fata Comisiei parlamentare de control al SRI si in fata opiniei publice, declarand ca "nu au existat monitorizari asupra senatorului Norica Nicolai sau asupra unui partid politic oricare ar fi acela" si ca respinge "orice prejudecata sau judecata referitoare la actiuni de politie politica, monitorizari de partide ce ar fi imputate serviciului". In plus, directorul SRI a solicitat un termen de 7 zile pentru a prezenta rezultatele unei anchete interne referitoare la documentele publicate de GIP. George Maior a recunoscut, totusi, existenta in SRI a "Grupului de Evidenta", unitate ce se ocupa de ofiterii acoperiti ai Serviciului, se mai arata in comunicat. De asemenea, GIP precizeaza ca, in momentul in care a intrat in posesia documentelor prezentate in data de 23 septembrie, a avut "o intelegere" cu sursele sale. "Potrivit acestei intelegeri, in cazul in care SRI va nega faptul ca face politie politica, va tergiversa raspunsul sau va pune la indoiala autenticitatea adreselor, GIP va fi in masura sa prezinte atat originalele celor doua adrese, cat si noi dovezi ale faptului ca SRI face politie politica", se mai arata in comunicat.
Ultimele documente
Una dintre adresele noi pe care le da publicitatii GIP, condus de Mugur Ciuvica, are urmatorul continut: "Domnule Director, Informatia prezentata se refera la intentia PSD de a-l inlocui pe Victor Ponta din functia de secretar al Camerei Deputatilor". Cealalta adresa are urmatorul continut: "Domnule Director, Informatia prezentata se refera la unele intentii ale PNL". Aceasta adresa este vizata si semnata de prim-adjunctul SRI Florian Coldea si este datata 21 octombrie 2005.
GIP aminteste ca in 23 septembrie a publicat doua adrese ale Grupului de Evidenta din cadrul SRI, care demonstrau ca "SRI spioneaza un partid politic parlamentar si un senator al Romaniei". "SRI a incercat sa intoxice presa furnizand informatii potrivit carora adresele s-ar referi la simple analize de presa sau la intalniri cu spioni rusi sau punand la indoiala autenticitatea documentelor prezentate de GIP", sustine Ciuvica.
"La loc comanda!" in SRI
Spectaculoasa revenire a lui Mugur Ciuvica in scandalul documentelor prin care acesta acuza SRI de politie politica a declansat o adevarata furtuna in interiorul SRI.
Activitatea curenta a conducerii SRI a fost data peste cap, multe actiuni programate ale unor persoane din conducerea institutiei fiind anulate sau reprogramate. Surse din SRI ne-au precizat ca institutia a decis sa nu mai trimita comisiei de control parlamentar a SRI raportul prin care trebuia sa dea explicatii referitoare la acuzele lui Mugur Ciuvica. Oficial, Biroul de Presa al SRI ne-a informat ca, "data fiind prezentarea publica a unor noi inscrisuri atribuite SRI, la nivelul institutiei s-a stabilit continuarea verificarilor, luandu-se in calcul si aceste elemente. Direct interesat in lamurirea acuzatiilor aduse, de natura sa ii afecteze imaginea publica, SRI va manifesta in continuare deschidere totala in cooperarea cu Comisia de Control Parlamentar pentru clarificarea tuturor aspectelor."
Surse de "incredere"
Ciuvica a declarat ca are foarte mare incredere in sursa care i-a dat aceste documente. Inseamna ca nu este prima oara cand respectiva sursa i-a livrat informatii din interiorul serviciilor secrete.
"Este interesant ce spuneti dumneavoastra (referitor la autenticitatea documentelor-n.r.), dar sunt chestiuni tehnice la care eu nu ma pricep absolut deloc. Ce va pot spune eu sunt doua lucruri: am incredere foarte mare in sursa acestor documente si am convingerea ca documentele sunt absolut reale. In legatura cu posibilitatea unei intoxicari, v-as atrage atentia ca este posibil ca dumneavoastra (Ziarul Ziua-n.r.) sa fiti victima unei intoxicari", ne-a declarat Mugur Ciuvica la inceputul saptamanii trecute.
Dezvaluiri despre Basescu
Mugur Ciuvica, presedintele Grupului de Investigatii Politice (GIP), a prezentat in numeroase randuri diferite documente privind unele activitati desfasurate de serviciile secrete din Romania. Daca ar fi sa amintim numai cateva, enumeram dezvaluirile legate de facsimilele corespondentei interne din cadrul Ministerului Apararii Nationale din 2004, in urma careia MApN a transmis CNSAS o adresa in care confirma faptul ca Traian Basescu a fost colaborator al Directiei a IV-a a Securitatii (Contrainformatiile Militare), respectiv: adresa nr. DGZ- S/92 din 28 iulie 2004, trimisa de generalul locotenent Gheorghe Rotaru, seful DGIA, generalului de brigada dr. Gheorghe Nicolaescu, seful Directiei Siguranta Militara (prin aceasta adresa se solicita identificarea in arhiva MApN a documentelor care privesc colaborarea lui Traian Basescu cu Securitatea); raportul olograf al sefului Departamentului Arhiva din cadrul Directiei Siguranta Militara, Marin Deaconu, cu privire la identificarea documentelor referitoare la colaborarea lui Traian Basescu cu Securitatea ; adresa nr. 0860 din 16 august 2004, trimisa de generalul de brigada dr. Gheorghe Nicolaescu, seful Directiei Siguranta Militara, generalului locotenent Gheorghe Rotaru, seful DGIA.
Generalul Stanciu si Basescu
Mugur Ciuvica a declarat ca generalul Vasile Stanciu este o veche cunostinta a lui Traian Basescu, inca din perioada in care actualul presedinte se afla la Anvers.
"La inceputul lunii septembrie 2006, in presa au aparut documente potrivit carora Vasile Stanciu ar fi fost ofiter sub acoperire al Securitatii, in Belgia, in perioada in care actualul presedinte a lucrat la Anvers (1987-1989). In urma acestor dezvaluiri, Traian Basescu a recunoscut public ca il cunoaste pe Vasile Stanciu din perioada in care se aflau amandoi in Belgia, iar in 2 octombrie 2006, la o luna de la izbucnirea acestui scandal, presedintele Basescu l-a trecut in rezerva pe generalul SRI Vasile Stanciu", precizeaza presedintele GIP.
Radu Stroe (PNL), presedintele Comisiei parlamentare pentru controlul SRI
"Sunt ingrozit!"
"Parcurgand materialele Grupului de Investigatii Politice incep sa ma ingrozesc daca aceste lucruri sunt reale. De la ceea ce am crezut initial ca ar fi un accident, iata ca treaba se extinde. Noile dezvaluiri ale Grupului de Investigatii Politice arunca o alta lumina asupra intregului caz. In orice caz, un simplu raport primit de la SRI nu mai are cum sa fie suficient Comisie. Eu astept cu interes sa vad documentele GIP. Chiar astazi (ieri n.r.), reprezentanti GIP au sunat la Comisiei si au anuntat ca vor sa ne inmaneze spre cercetare documentele originale." (R.G.)
Norica Nicolai, senator PNL
"Nu comentez"
"Nu am comentarii de facut pana nu vad documentele invocate de Grupul de Investigatii Politice." (R.G.)
Victor Ponta, deputat PSD
"O chestie neserioasa"
Vicepresedintele PSD Victor Ponta a declarat ieri ca, din punctul sau de vedere, aparitia numelui sau in adresa SRI data publicitatii de GIP reprezinta "o chestie neserioasa", intrucat informatia la care se refera a aparut in presa, in acea perioada, nefiind secreta. "Este o chestie neserioasa, pentru ca marea informatie cu schimbarea mea e o chestie care aparea in presa. Nu stiu daca SRI sau altcineva monitorizeaza presa. Acea vestita informatie referitoare la mine si la functia de secretar e o chestie care a aparut in toata presa de atunci, nu e nimic secret", a spus Ponta, citat de Mediafax. "Din punctul meu de vedere e doar o continuare a bataliei dintre PNL si SRI, o batalie in care nu inteleg de ce sunt eu implicat", a adaugat Ponta. (R.G.)
Liviu Codarla (PD), membru al Comisiei SRI
"Voi analiza documentele"
"Astept cu interes sa analizez noile dezvaluiri ale lui Mugur Ciuvica, voi analiza in ce consta materialul, veridicitatea lui si, apoi, voi avea un punct de vedere." (R.G.)
Povestea "documentelor"
Ieri dimineata, la ora 10,45, Mugur Ciuvica ne-a sunat pentru a ne invita sa-i facem o vizita la sediul Grupului de Investigatii Politice. Am dat curs invitatiei si in cinci minute am ajuns la adresa indicata. Ciuvica ne-a aratat patru hartii, care potrivit lui Ciuvica sunt "documentele" ce au starnit tot scandalul cu privire la acuzatiile de politie politica aduse de acesta SRI.
Hartiile pe care ni le-a aratat Ciuvica, si care pot fi descarcate si de pe site-ul Ziarului ZIUA, contin, fata de cele pe care directorul GIP le-a pus initial la dispozitia presei, urmatoarea apostila: "Inf/-presedinte-IACSE" si o semnatura olografa. Mugur Ciuvica este convins in proportie de 99% ca respectiva semnatura apatine lui Radu Timofte, iar "presedintele" care apare in apostila nu este nimeni altul decat Traian Basescu. Mugur Ciuvica ne-a mai spus ca, in prima faza, documentele pe care le-a prezentat pe 23 septembrie a.c. nu contineau apostila, deoarece asa le primise. Ciuvica intrase initial in posesia unor copii xerox alb-negru si al acelorasi documente scanate, dar falsificate. Atat varianta tiparita, cat si varianta electronica in format jpg. suferisera unele modificari, in sensul ca fusesera sterse apostilele, iar in zona unde era aplicata stampila si semnatura prim-adjunctului SRI au fost modificate, cu un soft specializat, calitatea si rezolutia semnaturii colonelului Coldea si ale stampilei SRI.
"Catre Presedinte si IACSE"
In aceste conditii, ne punem intrebarea de ce presedintele GIP nu a primit sau prezentat de prima oara documentele cu toate elementele care apar acum pe ele si care ar fi fost evolutia scandalului daca Ziarul ZIUA nu ar fi sesizat ca documentele pe care Mugur Ciuvica le-a prezentat pe 23 septembrie 2007 au fost falsificate. In urma investigatiilor am descoperit ca initialele IACSE, care apar in apostilele de pe documentele semnate de seful Grupului de Evidenta din SRI, reprezinta Inspectoratul pentru Apararea Constitutiei si Securitate Economica, una din cele mai importante structuri ale Serviciului Roman de Informatii. Acest Inspectorat, condus pana in septembrie 2006 de generalul Ovidiu Soare, se ocupa cu precadere de problemele de siguranta interna a tarii, care vizeaza apararea Constitutiei si protejarea intereselor economice ale Romaniei. Pe langa aceste atributii, IACSE "identifica si evalueaza riscurile locale si zonale cu posibile influente sau determinari asupra securitatii nationale a Romaniei", dupa cum apare intr-un document oficial al SRI. Ce atributii are Grupul de Evidenta din SRI cu activitatea partidelor si liderilor politici din Romania si de ce trebuiau aduse la cunostinta sefului statului si ale sefului IACSE din SRI rezultatele activitatii ofiterilor din acest grup condus de generalul Stanciu; reprezinta un mare semn de intrebare pentru legalitatea unor actiuni ale SRI.
Ion Stan: Diversiune a unor servicii secrete straine
Informatiile prezentate de Grupul de Investigatii Politice referitoare la unele note ale SRI sunt rezultatul unei actiuni de diversiune organizata de servicii secrete straine, a declarat ieri secretarul Comisiei de control parlamentar a SRI, deputatul Ion Stan.
"Cred ca este vorba mai degraba de o diversiune a unor servicii de informatii externe care sunt interesate sa arunce activitatea serviciilor de informatii romanesti in derizoriu si nicidecum nu este vorba de o actiune care ar purta amprenta activitatilor de politie politica desfasurate de serviciile de informatii romanesti", a declarat Ion Stan, citat de Rompres. El a adaugat ca nu cunoaste care sunt cu adevarat obiectivele acestor servicii secrete straine, insa scandalul iscat de "documentele SRI" "miroase de la o posta a actiune de manipulare si intoxicare". De altfel, informatiile prezentate de nota pe care GIP a scos-o "pe piata" nu au nici un fel de relevanta pentru siguranta nationala si nici macar ca informatie ce poate fi folosita impotriva adversarilor politici, a adaugat Ion Stan. "Interesant ar fi de vazut in ce masura serviciile sunt interesate sa afle cine pune la cale asemenea actiuni care n-au alta menire decat sa discrediteze activitatea informativa-operativa desfasurata de aceasta unitate ultrasecreta din cadrul SRI - Grupul de Evidenta", a subliniat Stan. El nu a exclus total nici posibilitatea ca documentele prezentate de Ciuvica sa fie veridice, situatie in care Comisia va analiza masurile care se impun pentru corectarea acestei situatii. "La prima vedere, pare ca avem de-a face cu o scurgere de informatii din cadrul uneia dintre unitatile centrale din cadrul SRI. Dar trebuie sa verificam, pentru ca acolo exista o evidenta stricta a documentelor, a modului in care acestea se manipuleaza, se arhiveaza, se distribuie catre beneficiarii legali de informatii si, in masura in care se va dovedi ca fiind reala existenta documentelor prezentate de domnul Ciuvica, vom propune CSAT si plenului Parlamentului masurile ce se impun", a subliniat secretarul Comisiei parlamentare de control a SRI. "Daca documentele prezentate de GIP sunt reale, este clar ca SRI si-a depasit competentele. Asteptam ca Serviciul Roman de Informatii sa transmita la Comisie absolut toate documentele pe care le-am solicitat privitoare la dezvaluirile operate de GIP. De asemenea, noi le-am solicitat reprezentantilor Serviciului sa raspunda la mai multe intrebari. Le-am solicitat sa ne informeze succint cu privire la continutul documentelor anexa ce stau in spatele documentelor inaintate, despre care face vorbire GIP", a mai spus deputatul PSD. "In ziua de astazi poti sa vezi foarte multe documente si sa juri ca sunt adevarate. Vom compara documentele aparute in presa cu cele din arhivele Serviciului", a conchis Ion Stan. (R.G.)
Medar nu stie
Plecand de la ipoteza ca varianta documentelor prezentata ieri de Ciuvica este cea finala si reala, am incercat sa aflam daca rapoartele intocmite de seful Grupului de Evidenta din SRI au ajuns la Palatul Cotroceni. In acest sens, l-am contactat pe generalul (r.) Sergiu Medar, fostul sef al Departamentului Securitatii Nationale si consilier prezidential in perioada 25 noiembrie 2005-15 martie 2007. Sergiu Medar ne-a spus ca in perioada cat a fost consilier la Cotroceni nu a primit niciodata informari de la SRI de genul celor la care se face referire in documentele prezentate de Ciuvica. Conform unor surse neoficiale din SRI, presedintele Basescu poate primi din partea SRI anumite rapoarte direct la cabinet, fara ca acestea sa treaca in prealabil pe la seful Departamentului Securitatii Nationale.
Cronologia evenimentelor
23 septembrie 2007 (duminica) - Mugur Ciuvica a facut publice, pe site-ul Grupului de Investigatii Politice, doua documente care dovedesc ca SRI a spionat PNL in anul 2006. Notele sunt semnate de generalul Vasile Stanciu, care, inainte de 1989, a lucrat cu Traian Basescu la Anvers.
24 septembrie 2007 (luni) - directorul SRI, George Maior, declara, dupa audierea in comisia SRI, ca nu poate confirma sau infirma autenticitatea documentelor prezentate de GIP si ca Serviciul a inceput o ancheta interna. Maior a sustinut ca Serviciul a demarat o ancheta interna, care se va finaliza intr-o saptamana. Termen limita, ieri.
25 septembrie 2007 (marti) - ZIUA publica un material prin intermediul caruia demontreaza ca documentele prezentate de Mugur Ciuvica au fost falsificate digital. Posibila explicatie: compromiterea lui Ciuvica. Prezent in redactia ZIUA, Ciuvica afirma ca are incredere totala in sursa care i-a furnizat documentele si sustine ca suntem sursa unei intoxicari.
26 septembrie 2007 (miercuri) - ZIUA publica o constatare ingrijoratoare. Unul dintre documentele publicate pe site-ul GIP a fost schimbat. Orice urma de modificare digitala dispare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.