Pentru a-si intregistra si proteja produsele traditionale in UE, producatorii romani vor fi nevoiti sa investeasca in aparatura si dotari cel putin 40.000-50.000 euro, ne-a declarat Valeriu Steriu, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL). Cei care vor sa obtina certificatul de „marca inregistrata“ ar trebui sa se pregateasca deja de elaborarea dosarului ce trebuie depus dupa 1 ianuarie 2008. Aprobarea de la UE ar putea fi obtinuta in maximum un an de la depunerea documentatiei. Ce anume trebuie sa contina dosarul si unde poate fi depus, producatorii vor afla pe 15 noiembrie, data la care Ministerul Agriculturii promite ca va finaliza elaborarea procedurilor cu privire la aceasta problema, conform Mediafax. Cele 1.500 de produse traditionale protejate deja prin legislatia nationala nu se bucura insa de acelasi statut si la nivelul UE.

Doar 15-20% din brånza traditionala, buna pentru UE
„Din normele pe care producatorii trebuie sa le respecte, un rol important il ocupa cele de igiena si dotarile.