Ceea ce nu intelege Dan Tapalaga este ca Daianu este moralmente superior prietenului Carol Sebastian, un alt aruncator de cataroaie care nu a ascultat de povata lui Christos. Din fericire, in tara noastra mai sunt si politicieni care fac distinctiile
Ceea ce nu intelege Dan Tapalaga este ca Daianu este moralmente superior prietenului Carol Sebastian, un alt aruncator de cataroaie care nu a ascultat de povata lui Christos. Din fericire, in tara noastra mai sunt si politicieni care fac distinctiile necesare. Desi PNL i-a exclus din partid pe cei care au fost informatori si colaboratori ai Securitatii, dar au ascuns acest lucru, lui Daianu, care a spus adevarul si a regretat ce a facut inca dinainte de a iesi din DIE, i-a oferit o pozitie de frunte in competitia pentru europarlamentare. Dar greul abia incepe, pentru ca oameni cu mult sub calitatea lui morala, profesionala si politica il vor ataca in campania electorala. Se vor lega de acest lucru, pentru ca nu au alte argumente impotriva lui Daianu. Din fericire, sunt multi oameni cu bun simt in aceasta tara, care vor judeca situatia si vor compara candidatii. Daca nu credeam asta, nu scriam aceste randuri. Iar Daianu ar face cea mai mare greseala sa se retraga in fata celor care dau cu piatra, desi au prea multe pe constiinta, care vor iesi la iveala la Judecata de Apoi.
Am fost primul sau printre primii care au scris favorabil despre "cazul Pacepa". Atunci mi-am facut multi dusmani, dar si cativa prieteni. Daianu trebuie si mai mult aparat, pentru ca este mai expus atacurilor. Desi fac parte din generatii diferite, iar activitatea lor a fost diferita, Pacepa si Daianu au iesit din DIE in acelasi an, 1978. Pacepa a avut nevoie de mai bine de treizeci de ani ca sa faca pasul, lui Daianu i-au trebuit doar trei ani. Dintre cei care ii ataca, sunt prea multi care nu au facut nimic impotriva comunismului sau nu au incercat sa iasa din sistemul totalitar. Cazurile "Pacepa" si "Daianu" sunt relevante pentru cei care vor sa inteleaga ce a fost comunismul, cum se putea lupta impotriva sa, dar mai ales care este mostenirea comunismului.
Stigmatizarea lui Daianu ne arata cat de nepregatiti sunt unii pentru o discutie lucida cu privire la procesul comunismului, lustratie, deconspirarea Securitatii ca politie politica. Toate acestea trebuiau facute in primii doi-trei ani de dupa prabusirea comunismului. Atunci nu s-a putut si nici nu s-a vrut, iar consecintele au fost dezastruoase. Acum este prea tarziu, iar daca se vor lua masuri radicale, consecintele vor fi la fel de dezastruoase. Judecata cu privire la natura regimului comunist (criminal sau nu) poate fi facuta doar dupa logica "da sau nu" si "bine sau rau", in sistemul bivalent, aristotelician. Judecatile cu privire la oamenii care au trait in comunism (si nu ma refer aici la criminali sau tortionari, ci la toti ceilalti) trebuie facute dupa o logica cu totul diferita, pentru ca intre "bine" si "rau" sunt milioane de nuante intermediare. Ar fi prea simplu daca i-am pune pe toti in cateva categorii ("securisti", nomenclaturisti, informatori etc.). Judecatile cu privire la aceste nuante intermediare nu trebuie lasate insa pe seama aruncatorilor cu piatra. Pentru ca daca se va intampla acest lucru, va fi vai si amar de starea morala si intelectuala a acestei natiuni.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.