Ofiterul care i-a intocmit dosarul lui Florin Egner a devenit dupa revolutie seful Directiei de Munca Botosani.Ex-primarul Florin Egner (stinga) il cunoastebine pe Dan Stincescu (dreapta), ofiterul carei-a intocmit dosarul, dar spune ca nu ii poarta pica La aproape 18 ani de la caderea regimului comunist, fostul primar al Botosaniului Florin Egner a aflat ca a fost urmarit de Securitate. In luna decembrie a anului 1979, actualul consilier municipal „a fost luat in lucru cu prioritate" deoarece, potrivit dosarului de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), „asculta si colporteaza stirile transmise de posturile de radio occidentale", „are legaturi cu elemente foste legionare" si „frecventeaza un anturaj in care se discuta idei politice cu caracter dusmanos". „A fost o informatie cu caracter socant", spune Florin Egner despre momentul in care a aflat ca a fost in atentia fostului organ de opresiune comunist. Desi s-a aflat in vizorul Securitatii timp de un an, nu a simtit nici macar o secunda ca este urmarit. „Eram tinar si ma manifestam ca un om liber. Acasa ascultam Europa Libera la maxim, cu geamurile deschise, nu ma feream", rememoreaza edilul-sef al Botosaniului din perioada 2000-2004.

Inginer la intreprinderea de echipamente electrice si electronice Electrocontact Botosani, el a reusit sa isi modifice un aparat de radio asftel incit sa elimine bruiajul pus de organele statului asupra posturilor occidentale. Egner crede, totusi, ca motivul pentru care a intrat in atentia Securitatii l-a constituit faptul ca fratele tatalui sau, Gheorghe Egner, a fost condamnat politic dupa Al Doilea Razboi Mondial, astfel explicindu-se si banuiala securistilor ca „are legaturi cu elemente foste legionare".

Conform planului de masuri stabilit de securisti, rudele si oamenii din anturajul fostului primar ar fi fost investigati, incadrati informativ, s-ar fi studiat posibilitatea introducerii de mijloace „T.O." la domiciliu (ascultarea telefoanelor - n.r.), persoanele fiind puse sub control „S" (interceptarea corespondentei - n.r.). „A trecut foarte mult timp de atunci si imi este greu sa rememorez", spune Egner, care nici macar nu stie pe cine sa banuiasca, ruda, coleg sau prieten, ca l-ar fi reclamat la Securitate. Singura certitudine este ca printre colegi se afla si o femeie in pragul pensionarii, despre care insa cu totii stiau ca este informator si aveau grija sa se fereasca de ea.

Pentru fostul primar al Botosaniului a fost la fel de socant atunci cind a aflat ca unul dintre ofiterii care s-au ocupat de caz era nimeni altul decit Dan Stincescu, fostul director postrevolutionar al Directiei de Munca Botosani, pe care il cunoaste de o multime de ani. „Nu mai tin minte de cind nu m-am intilnit cu el, dar nu ii port ranchiuna", afirma Egner. Dan Stincescu, capitan de Securitate pe vremea aceea, a incheiat raportul cu propunerea de urmarire „cu prioritate" a lui Egner si tot el a fost cel care a semnat, un an mai tirziu, raportul cu propunerea de scoatere de sub urmarire, pe motiv ca faptele pentru care este suspectat nu se confirma.

Toate acestea Florin Egner le-a aflat din partea a treia a Monitorului Oficial, care nu este destinata circuitului public. In numarul respectiv, aparut recent, este publicata decizia de politie politica data de CNSAS pentru fostul ofiter de Securitate Dan Stincescu. Egner nu a depus nici un demers sa isi vada dosarul de la CNSAS, pentru ca, spune el, nu ar avea nici o satisfactie daca si-ar afla turnatorii.

Dan Stincescu a activat pe vremea comunistilor mai bine de un deceniu in structurile Securitatii. El a primit verdict de politie politica din partea Colegiului CNSAS in luna septembrie a anului 2005, numai ca decizia a fost publicata in Monitorul Oficial abia in 2007. Au trebuit sa treaca aproape 16 ani de la revolutie pentru a fi deconspirat, iar meritul principal apartine fostului prefect de Botosani Cristian Roman, care, sesizat fiind asupra activitatilor desfasurate de Stincescu pe vremea comunistilor, a inaintat CNSAS o cerere de verificare. Dupa ce a primit verdictul de politie politica, Dan Stincescu s-a pensionat fara sa conteste decizia CNSAS in instanta.

Fostul primar de Botosani nu e singurul care s-a aflat in vizorul securistului Stincescu. Printre altele, acesta a mai lucrat la dosarele botosanenilor Relu Chebac si Ioan Vinturache. In cazul celui din urma, securistul a apreciat oportuna documentarea dupa primirea unei note in care se arata si ca respectivul vehiculeaza „bancuri cu tenta politica, denigrind realitatile social-politice din tara noastra". Ca atare, se propune solicitarea aprobarii organelor de partid pentru trecerea la documentarea cazului in scopul „intreprinderii unor masuri preventive si de contracarare a activitatii ostile a urmaritului". Dupa ce s-a pensionat, Dan Stincescu a disparut din viata publica a Botosaniului.

Lista ofiterilor de Securitate deconspirati de CNSAS, pe www.cotidianul.ro/select