Sute de pensionari, deposedati abuziv de regimul comunist, si-au petrecut noaptea de duminica spre luni dormind pe cartoane, in fata Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP). Ei au venit din toata tara in cursul zilei de dumini
Sute de pensionari, deposedati abuziv de regimul comunist, si-au petrecut noaptea de duminica spre luni dormind pe cartoane, in fata Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP). Ei au venit din toata tara in cursul zilei de duminica pentru a prinde un loc cåt mai in capul listei, in vederea depunerii dosarelor pentru obtinerea despagubirilor in bani si actiuni pentru casele furate cu zeci de ani in urma, pentru care s-au judecat dupa 1989 alte zeci de ani. Multi dintre fostii proprietari au venit cu scaunele de acasa si cu plase de måncare, pentru a-si tine rånd la coada de långa gardul ANRP. Majoritatea au peste 70 de ani. Au suportat cu greu orele nesfårsite de asteptare, pentru a depune dosarele prin care sa obtina, in sfårsit, ceea ce le revine de drept. Ieri-dimineata, usile ANRP s-au deschis, in sfårsit, iar oamenii au inceput sa se imbulzeasca.

Un pensionar de 87 de ani a „inchiriat“ un scaun de la vecinii de vizavi de sediul ANRP. „Cand am plecat de acasa, am zis ca nu ma mai intorc. Mi-am lasat rand, ca nu mai pot sa stau la coada. De la acele trei WC-uri ecologi ce, care sunt langa coada, miroase foarte urat. Nu mai rezist mult“, ne-a spus batranul, care se sprijinea intr-o carja infasurata in carpe. Din cand in cand, cate un pensionar iesea din sediul ANRP, adresand injuraturi la adresa Guvernului si a conducerii ANRP. „Au telefoane si faxuri gresite. La informatii, nimic nu este corect. Am venit pana acum de sase ori. Sa dea Dumnezeu sa nu mai vin“, spune o pensionara din Calarasi.

Multi dintre fostii proprietari sunt nemultumiti de expertizele de evaluare. „Eu am un teren de 1.000 metri patrati, pe care se afla o casa si un magazin, care a fost evaluat de comisia ANRP la numai 1,9 miliarde de lei. Acum spun ca vor face o noua evaluare a terenului, dar n-au vrut sa dea in scris. Ii voi da in judecata. In Craiova, un teren de 200 metri patrati, plus casa, este evaluat la aproximativ 1,3 miliarde de lei“, ne-a declarat Razvan Milea, unul dintre fostii proprietari. El sustine ca procedura de depunere a dosarelor este bataie de joc din partea Guvernului si a ANRP. „Nu cred ca mai stau la coada. Evaluarile se fac dupa legi comuniste. Vom mai astepta inca 5 sau 10 ani. E o crima, vor sa ne omoare“, spune Milea.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.