Sute de pensionari, deposedati abuziv de regimul comunist, si-au petrecut noaptea de duminica spre luni dormind pe cartoane, in fata Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP). Ei au venit din toata tara in cursul zilei de duminica pentru a prinde un loc cåt mai in capul listei, in vederea depunerii dosarelor pentru obtinerea despagubirilor in bani si actiuni pentru casele furate cu zeci de ani in urma, pentru care s-au judecat dupa 1989 alte zeci de ani. Multi dintre fostii proprietari au venit cu scaunele de acasa si cu plase de måncare, pentru a-si tine rånd la coada de långa gardul ANRP. Majoritatea au peste 70 de ani. Au suportat cu greu orele nesfårsite de asteptare, pentru a depune dosarele prin care sa obtina, in sfårsit, ceea ce le revine de drept. Ieri-dimineata, usile ANRP s-au deschis, in sfårsit, iar oamenii au inceput sa se imbulzeasca.

Un pensionar de 87 de ani a „inchiriat“ un scaun de la vecinii de vizavi de sediul ANRP. „Cand am plecat de acasa, am zis ca nu ma mai intorc. Mi-am lasat rand, ca nu mai pot sa stau la coada. De la acele trei WC-uri ecologi ce, care sunt langa coada, miroase foarte urat. Nu mai rezist mult“, ne-a spus batranul, care se sprijinea intr-o carja infasurata in carpe. Din cand in cand, cate un pensionar iesea din sediul ANRP, adresand injuraturi la adresa Guvernului si a conducerii ANRP. „Au telefoane si faxuri gresite. La informatii, nimic nu este corect. Am venit pana acum de sase ori. Sa dea Dumnezeu sa nu mai vin“, spune o pensionara din Calarasi.

Multi dintre fostii proprietari sunt nemultumiti de expertizele de evaluare. „Eu am un teren de 1.000 metri patrati, pe care se afla o casa si un magazin, care a fost evaluat de comisia ANRP la numai 1,9 miliarde de lei. Acum spun ca vor face o noua evaluare a terenului, dar n-au vrut sa dea in scris. Ii voi da in judecata. In Craiova, un teren de 200 metri patrati, plus casa, este evaluat la aproximativ 1,3 miliarde de lei“, ne-a declarat Razvan Milea, unul dintre fostii proprietari. El sustine ca procedura de depunere a dosarelor este bataie de joc din partea Guvernului si a ANRP. „Nu cred ca mai stau la coada. Evaluarile se fac dupa legi comuniste. Vom mai astepta inca 5 sau 10 ani. E o crima, vor sa ne omoare“, spune Milea.