Guvernul Romaniei si Patriarhia Romana au parafat ieri, la Palatul Victoria, un protocol de cooperare in domeniul incluziunii sociale. La finalul intalnirii, premierul Tariceanu a spus ca Guvernul va aloca 30 de milioane RON pentru Catedrala Mantuirii Neamului, deschizand astfel o subscriptie publica.

Obiectivul principal al actului semnat de premierul Calin Popescu Tariceanu si Prea Fericitul Parinte Patriarh Daniel este acela de a ajuta persoanele defavorizate.


ACORDURI. Prin acest protocol incheiat pe 10 ani, Guvernul se obliga ca, prin Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, precum si prin celelalte institutii aflate sub autoritatea sa, sa implice reprezentantii Patriarhiei in elaborarea actelor normative, in definirea prioritatilor din domeniul incluziunii sociale. Guvernul se mai obliga sa informeze Biserica in legatura cu oportunitatile de finantare puse la dispozitie de minister in vederea diversificarii serviciilor sociale, sa colaboreze impreuna cu aceasta la elaborarea unor programe de asistenta sociala, sa sprijine demersurile Patriarhiei Romane in aceasta directie si sa colaboreze cu ONG-urile care functioneaza in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane.  


De cealalta parte, Patriarhia Romana se angajeaza sa desemneze reprezentanti ai Bisericii care sa participe la elaborarea actelor normative care privesc incluziunea sociala, sa identifice, prin preotii din teritoriu, persoanele care au nevoie de asistenta sociala si sa comunice partenerului informatii despre acestea, sa asigure implicarea resurselor umane si a structurilor specializate in domeniul asistentei sociale in programe pentru dezvoltarea infrastructurii si serviciilor sociale. Prea Fericitul Parinte Patriarh Daniel a declarat ca protocolul arata "preocuparea comuna si responsabilitatea Guvernului si a Bisericii Ortodoxe Romane de a-i ajuta pe cei defavorizati, oameni saraci, copii fara parinti sau cu parinti plecati in strainatate, batrani singuri si neajutorati si alte categorii sociale aflate in suferinta".


"SURPRIZÅ FRUMOASÅ". Dupa semnarea protocolului, prim-ministrul a deschis din partea Guvernului o subscriptie publica in vederea strangerii de fonduri pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului si a indemnat toti cetatenii Romaniei sa doneze bani pentru impunatoarea biserica. Guvernul va aloca pentru aceasta 30 de milionae RON. "Am decis ca din partea Guvernului Romaniei sa contribuim la deschiderea acestei subscriptii publice prin alocarea sumei de 30 de milioane de RON, echivalentul a circa 10 milioane de euro." Patriarhul a multumit "pentru surpriza frumoasa si binecuvantata", a declarat premierul.