Incepand de ieri, cererile pot fi depuse la ANRPProprietarii ale caror bunuri au fost nationalizate de regimul comunist si care detin titluri de despagubire au inceput sa depuna ieri, 1 octombrie, la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprieta
Incepand de ieri, cererile pot fi depuse la ANRPProprietarii ale caror bunuri au fost nationalizate de regimul comunist si care detin titluri de despagubire au inceput sa depuna ieri, 1 octombrie, la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, dosarele pentru acordarea de despagubiri in numerar si actiuni la Fondul Proprietatea.
Cea mai mare parte dintre fostii proprietari care s-au inregistrat ieri la ANRP au optat pentru despagubirea in actiuni la Fondul Proprietatea, nu pentru bani cash, au declarat pentru NewsIn surse din cadrul Autoritatii.
Mai mult de jumatate din cei care au depus dosarele au optat pentru actiuni la Fondul Proprietatea, unii nu sunt decisi inca si foarte putini au optat pentru despagubirea in bani, mai transmite sursa citata.Pana la listarea FP, BVB ar putea crea o sectiune specialaPana la listarea Fondului la Bursa de Valori Bucuresti, fostii proprietari nu vor putea valorifica titlurile primite in contul despagubirilor. Ei pot opta pentru incasarea in numerar a cel mult 500.000 de lei din sumele cuvenite, iar pentru restul banilor trebuie sa astepte listarea Fondului, pentru a vinde actiunile pe piata de capital.
Totusi, pe site-ul ANRP este mentionat ca, in prezent, "Guvernul lucreaza la o solutie privind posibilitatea de a tranzactiona aceste titluri inainte de listarea fondului la bursa".
"Personal, nu vad nicio solutie in acest sens, dar tranzactionarea actiunilor Fondului Proprietatea intr-un cadru neorganizat si nereglementat ar putea genera o multime de probleme. Titlurile s-ar putea vinde si cumpara la un pret diferit fata de cel real si nu ar mai exista transparenta. Din punctul meu de vedere, singura varianta pentru a rezolva aceasta problema ar fi ca tranzactionarea acestor titluri sa se faca intr-o sectiune diferita a Bursei de Valori Bucuresti, pentru a se asigura un cadru reglementat si transparent", ne-a declarat Adrian Simionescu, directorul Finans Securities.Despagubirea in bani, dupa 1 noiembrieSaptamana trecuta, presedintele Fondului Proprietatea, Alexandru Paunescu, spunea ca despagubirea in bani a fostilor proprietari deposedati de regimul comunist va avea loc dupa ce Fondul va plati dividendele aferente anului trecut, operatiune estimata in jurul datei de 1 noiembrie, a informat Mediafax. Paunescu preciza ca sursa de finantare a despagubirilor va fi reprezentata de sumele incasate de Fond din dividende, aratand ca este posibil ca statul roman, reprezentat de Ministerul Economiei si Finantelor, sa stabileasca si alte resurse.
La randul sau, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a aratat ca "sumele destul de consistente colectate din dividende vor acoperi o buna parte din despagubiri", fiind posibila si suplimentarea acestora.
Fondul Proprietatea are in prezent disponibilitati in valoare de 150 milioane de euro, plasate in depozite la BCR, BRD-Groupe Societe Generale si Raiffeisen Bank, potrivit lui Paunescu.
Pana la sfarsitul lunii iunie, Fondul Proprietatea a incasat dividende de 216 milioane de lei, aferente participatiilor la companiile aflate in portofoliu, cea mai mare parte, in suma de 137,44 milioane de lei, fiind pentru 2006.
Creat ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, Fondul Proprietatea a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, in decembrie 2005.
In prezent, aproximativ 96,5% din capitalul Fondului se afla la stat, sub administrarea Ministerului Economiei si Finantelor, restul de 3,5% fiind distribuit proprietarilor deposedati abuziv in perioada regimului comunist.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.