Daca din 2008, asa cum prevede noua lege care urmeaza sa intre in vigoare, toate locuintele vor fi asigurate, valoarea primelor subscrise ar putea atinge 145 milioane euro. Estimarea a fost facuta ieri de consilierul Radu Mircea Popescu, din cadrul M
Daca din 2008, asa cum prevede noua lege care urmeaza sa intre in vigoare, toate locuintele vor fi asigurate, valoarea primelor subscrise ar putea atinge 145 milioane euro. Estimarea a fost facuta ieri de consilierul Radu Mircea Popescu, din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA). "Ipoteza ia in calcul asigurarea tuturor locuintelor din Romania care vor intra sub incidenta acestei legi", a afirmat Popescu.
Reprezentantul MIRA a spus ca riscul cedat in reasigurare a fost stabilit la peste trei miliarde euro, iar costul reasigurarii nu va depasi 100 milioane euro in cazul unui grad de cuprindere in asigurare a locuintelor de 100%.
Prima de reasigurare urmeaza sa fie intermediata de un consortiu de brokeri format din Willis, AON, Benfield si Guy Carpenter, toti din Marea Britanie. "Eu ma astept ca 50-60% dintre proprietari sa achizitioneze o polita de asigurare obligatorie a locuintei. Romanii sunt constiinciosi", a spus Popescu.
Proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor se afla in dezbatere parlamentara, urmand sa fie adoptat de Senat in aceasta saptamana si, pana la finele lunii octombrie, si de Camera Deputatilor. "Obligativitatea asigurarii locuintelor va intra in vigoare in termen de sase luni de la publicarea actului normativ in Monitorul Oficial", a precizat reprezentantul MIRA, cel mai probabil de la jumatatea anului viitor.
Proiectul de act normativ prevede infiintarea unui entitati denumite Pool de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), ca societate pe actiuni, prin afilierea firmelor de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte.
"Pe langa asiguratori autohtoni, si companiile externe de profil si-au manifestat intentia de a intra in actionariatul PAID", a spus Popescu, citat de Newsin.Facilitati pentru cei fara baniPotrivit proiectului de lege, exista obligativitatea asigurarii pentru 2 clase de locuinte. Astfel, pentru locuintele construite din beton armat, metal, sau caramida arsa, valoarea asigurata va fi de 20.000 de euro, cu o prima anuala de 20 de euro, in timp ce pentru cele construite din lemn, piatra sau caramida nearsa, valoarea maxima asigurata nu va depasi 10.000 de euro, cu o prima anuala de 10 euro.
Proprietarii care doresc sa isi asigure locuinta la o valoare mai ridicata vor avea posibilitatea sa incheie o polita facultativa. "Cei care nu vor incheia polita de asigurare obligatorie intr-un interval de timp care va fi stabilit prin normele de aplicare, vor plati o amenda maxima de 500 lei", a mentionat consilierul.
El a mai spus ca introducerea obligativitatii asigurarii locuintelor va fi sustinuta si de o campanie de informare a populatiei. Autoritatile spun ca locuintele vor fi asigurate impotriva dezastrelor naturale: cutremur, inundatie si alunecari de teren.
"Proiectul prevede acordarea unor facilitati pentru persoanele care nu pot plati aceste prime, asigurarea urmand sa fie platita integral sau partial de autoritatile locale. De asemenea, exista posibilitatea asigurarii pentru o suma mai mare, diferenta dintre suma maxima asigurata obligatoriu si valoarea asigurata urmand sa fie guvernata de legea asigurarii facultative", anunta in 2006 Paul Victor Dobre, secretar de stat in cadrul MIRA.
Proiectul mai prevede si infiintarea Companiei de Reasigurare Impotriva Dezastrelor, care sa administreze fondul alcatuit din primele platite de asigurati.Solutie eficientaPentru ca programul sa fie eficient ar trebui ca primele de asigurare sa fie dublate sau sa fie introdusa o fransiza de 5-10%, sustine Radu Mircea Popescu. "Exista doua variante pentru ca programul sa fie eficient, pe care le-am discutat in cadrul comisiei de buget-finante. Una dintre ele consta in dublarea primelor de asigurare de la 10 la 20 de euro pentru cladirile clasa B, respectiv de la 20 la 40 de euro pentru cladirile de clasa A", a spus Popescu, adaugand ca "aceste masuri sunt foarte greu de suportat pentru cea mai mare parte a populatiei". El a explicat ca a doua varianta ar fi introducerea fransizei de 5-10% din valoarea daunei. Fransiza reprezinta acea parte din valoarea daunelor care urmeaza sa fie acoperita de asigurat, care poate sa fie exprimata procentual sau in valoare absoluta. "Majoritatea populatiei nu are o cultura a asigurarilor, de aceea este greu de explicat notiunea de fransiza", a explicat Popescu.
Aceeasi parere o are si Eugene Gurenko, Lead Insurance and Risk Management Specialist Capital and Risk Markets Operations and Policy Department Financial Sector Vice-Presidency, Banca Mondiala, USA, care a adaugat ca, in contextul actual al legii, "daca nu este introdusa o fransiza de 5-10%, nivelul primelor ar trebui dublat, pentru ca programul nu este durabil".
El a mai spus ca, in aceasta forma a legii, schema nu este viabila, in conditiile in care exista cheltuieli de constatare si de plata a daunelor chiar si la pagube mici si problema reasigurarii.Pagube de miliarde de euroPotrivit datelor MIRA, inundatiile produse in 2005 au afectat 44.800 de case si 49.000 de anexe gospodaresti, precum si peste 500 de obiective socio-economice, valoarea totala a pagubelor ridicandu-se la 1,5 miliarde euro.
Potrivit celor mai recente date estimative ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, prezentate in octombrie 2006, doar circa 10% din totalul locuintelor sunt asigurate impotriva dezastrelor naturale. In Romania exista aproximativ 8,5 milioane de unitati locative, inclusiv case de vacanta, locuinte de protocol, de serviciu si sociale.
Ultimul cutremur major in Romania, cel din martie 1977, a produs pagube materiale de doua miliarde de dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.