Ponderea spatiilor moderne in totalul locuintelor este "neglijabila" in Bucuresti, cererea potentiala de noi spatii fiind, pe termen scurt, de 3,3 milioane de metri patrati, potrivit unui raport al Erste Bank, informeaza Mediafax.
"In timp ce proportia spatiilor moderne de locuit este la un nivel relativ bun in Praga (circa 12% din total) si Varsovia (8%), este redusa in Sofia si Budapesta si neglijabila in Bucuresti", se arata in raport. Dezvoltarea capitalelor din statele central si est-europene este sustinuta de cresterea populatiei, in detrimentul altor zone, potrivit analistilor Erste.
In ceea ce priveste spatiile comerciale, Erste Bank considera ca potentialul de crestere a chiriilor din Romania si Rusia si cel de construire a unor noi unitati de acest tip este extrem de ridicat pe termen mediu. "Putem spune ca este inca mult spatiu de crestere a chiriilor sau pentru construire de noi centre comerciale in Romania si Rusia pe termen mediu", se spune in raport.
Erste noteaza ca toate statele centrale si est-europene dispun de un volum redus de spatii moderne de birouri pe cap de locuitor, comparativ cu orasele vest-europene. Chiar si media celor mai dezvoltate orase, din acest punct de vedere, Praga si Varsovia, se situeaza la mai putin de 60% din nivelul din statele occidentale.
Spatiile de birouri din restul capitalelor din Europa Centrala si de Est reprezinta mai putin de 25% din media tarilor vest-europene, valori mai ridicate fiind intalnite in Zagreb si Budapesta.
"Nu ne asteptam ca situatia sa se schimbe dramatic pana in 2008, in pofida evolutiei foarte accelerate. Doar Bucurestiul poate atinge nivelurile din Zagreb si Budapesta, iar toata regiunea se va situa la mai putin de 50% din media Europei de Vest", se mai spune in raport.