Analistii bancii austriece au estimari mai optimiste decit cele ale firmei romanesti.

Petrom, cea mai mare companie romaneasca, va avea, in acest an, un profit de 2,17 miliarde de lei, urmind ca rezultatul sa creasca pina la 2,5 miliarde de lei in 2008 si la 3 miliarde in 2009, potrivit unei analize facute de grupul austriac Erste Bank pe sectorul petrolier din zona Europei Centrale si de Est. Profitul din acest an va fi, in opinia celor de la Erste, mai mic decit cel realizat de Petrom anul trecut - 2,28 miliarde de lei. Potrivit rezultatelor la sase luni ale companiei romanesti, profitul net s-a redus cu 38% fata de cel inregistrat in perioada similara din 2007, ridicindu-se la doar 887 de milioane de lei. Estimarea de profit net a Erste Bank pe 2007 este cu circa 28% mai mare decit cea facuta de Petrom in primavara.

In anii urmatori, profitul Petrom se pare ca va creste mai ales pe seama diminuarii costurilor, asta pentru ca veniturile se mentin relativ constante: circa 11,3 miliarde de lei in 2007, 11,6 miliarde in 2008 si tot 11,3 miliarde in 2009.

Analistii Erste Bank prognozeaza si o crestere a valorii actiunii SNP. La orizontul urmatoarelor 12 luni ei estimeaza pentru titlul Petrom un pret-tinta de 0,608 lei, cu peste 20% mai mare decit ultimul pret de tranzactionare de la bursa din Bucuresti - ieri, SNP a inchis sedinta la o cotatie de 0,5 lei. Purtatorul de cuvint al Petrom, Dan Pazara, a refuzat sa comenteze raportul facut de Erste Bank, pe motiv ca nu are sens sa comenteze ce au spus altii si ca orice comentariu ar influenta cotatia actiunilor la bursa.

Statul urmeaza sa analizeze daca grupul austriac OMV, care a devenit proprietar al Petrom in anul 2004, si-a respectat angajamentele investitionale asumate prin contractul de privatizare. Potrivit unui comunicat al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), institutia a primit din partea OMV raportul privind indeplinirea obligatiilor investitionale. „AVAS urmeaza sa se pronunte in termen de 60 de zile de la primirea documentelor daca obligatiile investitionale au fost indeplinite intocmai", se mai arata in comunicat.