Criza din sectorul financiar global va afecta tarile din Europa de Est, printre care si Romania. Recenta agitatie de pe piete va cauza probleme financiare celor mai vulnerabile state si va atrage incetinirea avansului economic, avertizeaza economistu
Criza din sectorul financiar global va afecta tarile din Europa de Est, printre care si Romania. Recenta agitatie de pe piete va cauza probleme financiare celor mai vulnerabile state si va atrage incetinirea avansului economic, avertizeaza economistul sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, Erik Berglof. Pe de alta parte, avand in vedere ratele record de crestere ale economiilor din Europa de Est si a celor care au facut parte din fostul bloc sovietic, precum si implementarea de reforme orientate catre eficientizarea economiei, majoritatea acestor tari "au suportat foarte bine perioada de agitatie de pe pietele financiare", a aratat Berglof intr-o nota catre angajatii BERD, citata de Financial Times, informeaza Mediafax.
Comentariile reprezentantului BERD sunt o reactie la raportul publicat saptamana trecuta de Banca Mondiala, care sustine ca agitatia din sectorul financiar nu a avut un impact semnificativ asupra noilor membri ai blocului comunitar din Europa de Est, dar risca in continuare sa afecteze tarile cu deficit de cont curent ridicat.
"Suntem convinsi ca aceasta criza din vest va fi severa, ceea ce inseamna ca impactul ei se va resimti cu certitudine asupra tarilor noastre. Deosebim doua efecte: problemele de lichiditate pe termen scurt si cresterile succesive ale costurilor de creditare pe termen lung", a afirmat Berglof.Efectele se vor simti pe termen lungCele mai importante efecte se vor resimti pe termen lung, pe masura ce avansul economic se va incetini, raportat la nivelurile actuale, foarte ridicate, avand in vedere dificultatile si costurile mai mari asociate obtinerii de credite, a adaugat reprezentantul BERD.
Economistul sef al BERD a numit cinci tari care inregistreaza deficite de cont curent foarte mari care au fost "supuse unor presiuni la un anumit moment", respectiv Letonia, Ungaria, Bulgaria, Romania si Serbia.
O mai buna constientizare a riscurilor ar putea atrage beneficii in unele tari, prin incetinirea procesului de expansiune stimulat de avansul creditelor, apreciaza Berglof. "O incetinire ar putea sa fie buna pentru aceste tari. Economiile lor, in special la nivelul sectoarelor imobiliar si de constructii, au crescut intr-un ritm prea accelerat, atingand, in unele cazuri, niveluri nesustenabile", a declarat el.
Potrivit raportului Bancii Mondiale, masurile implementate de cei zece membri noi ai UE premergatoare aderarii la zona euro, asociate cu monitorizarea acestor tari de catre autoritatile de la Bruxelles, le-au asigurat capacitatea de a depasi cu bine criza din sectorul financiar. Insa in conditiile in care criza financiara nu s-a incheiat inca, tarile emergente risca in continuare sa fie afectate, prin schimburile comerciale, de incetinirea avansului economic in statele dezvoltate, ca urmare a limitarii volumului de creditare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.