Curtea Suprema de Justitie a inchis ieri dosarul lui Dan Ioan Popescu, fostul ministru al Industriilor si al sotiei sale, Elena Popescu, privind dobandirea averii acestora, magistratii ridicand totodata si sechestrul asigurator instituit asupra mai multor bunuri.
Decizia a fost luata in umanimitate de un complet de trei judecatori si poate fi atacata cu recurs la completul de noua judecatori al instantei supreme. Potrivit unui comunicat al Ministerului Public, procurorii asteapta motivarea deciziei magistratilor, urmand ca apoi sa stabileasca daca se va formula recurs sau nu in acest dosar.
Dan Ioan Popescu s-a aratat multumit de solutia instantei si a apreciat ca aceasta demonstreaza faptul ca in Romania exista o Justitie competenta si profesionala. "Ma bucur ca adevarul a iesit la iveala. Cred in Justitia romana si sunt convins ca fara interferente politice majore, lucrurile vor fi in regula", a spus fostul ministru. Acesta a adaugat ca are incredere ca solutia finala - dupa judecarea unui eventual recurs - ii va fi favorabila, in conditiile in care a prezentat toate actele necesare pentru a dovedi legalitatea dobandirii averii sale.
Dosar suspendat un an
In 17 septembrie, Dan Ioan Popescu a contestat, la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), solutia data de Comisia speciala a instantei supreme de control, referitoare la modul in care si-a dobandit bunurile in perioada 2000-2004. Procesul a fost reluat la un an de la suspendarea sa, in 19 septembrie 2006, dupa ce dosarul fusese trimis la Curtea Constitutionala pentru analizarea unor exceptii de neconstitutionalitate privind declararea si controlul averii demnitarilor. Curtea Constitutionala a respins aceste exceptii in luna martie. Dan Ioan Popescu a criticat in fata instantei ordonanta comisiei speciale, pe motive de legalitate. Atunci, Ion Neagu, unul dintre avocatii fostului ministru, si-a inceput pledoaria invocand principiul constitutional potrivit caruia dobandirea averii este prezumata a fi licita. "In cauza, aceasta prezumtie a fost rasturnata", a sustinut avocatul, care a adaugat ca nu numai membrii comisiei au facut cercetari in cauza, ci si procurorii, ceea ce atrage nulitatea actelor. De asemenea, Neagu a mai criticat printre altele si faptul ca solutia Comisiei nu a fost data cu respectarea termenului legal de trei luni, ceea ce ar atrage decaderea din dreptul de a mai da o solutie.
Caz deschis in 2005
Acest caz a fost deschis in august 2005, ca urmare a solicitarii fostului procuror general al Romaniei, Ilie Botos, la sesizarea Centrului de Resurse Juridice (CRJ), care reclama neconcordante aparute intre declaratiile de avere ale fostului demnitar. Desi CRJ a semnalat neconcordante in declaratiile de avere a 124 de demnitari, Botos a cerut instantei supreme doar verificarea declaratiei lui Dan Ioan Popescu, ca urmare a coroborarii cu alte date detinute de Parchet, transmite Mediafax. In 16 ianuarie 2006, Comisia speciala din cadrul instantei supreme a admis cererea procurorului general al Romaniei de verificare a averii lui Dan Ioan Popescu, constatand astfel ca fostul ministru si sotia sa nu pot justifica legalitatea modului in care au dobandit o serie de bunuri, in perioada 2000-2004. Familia Popescu a contestat decizia Comisiei speciale care i-a instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri. (Andrei GHICIUSCA)