Razboiul dintre Grupul de Investigatii Politice (GIP) si Serviciul Romån de Informatii (SRI) a continuat ieri cu prezentarea publica a doua noi documente serviciului secret. Mugur Ciuvica, seful GIP, sustine ca acestea, coroborate cu alte doua
Razboiul dintre Grupul de Investigatii Politice (GIP) si Serviciul Romån de Informatii (SRI) a continuat ieri cu prezentarea publica a doua noi documente serviciului secret. Mugur Ciuvica, seful GIP, sustine ca acestea, coroborate cu alte doua, ar constitui dovezi ca SRI face politie politica, astfel ca directorul SRI, George Maior, ar trebui sa demisioneze impreuna cu primul-adjunct Florian Coldea. GIP solicita extinderea anchetei Comisiei parlamentare si asupra modului in care presedintele Basescu se foloseste de actiunile de politie politica ale SRI, se spune intr-un comunicat al grupului.

Cele doua documente au fost prezentate ieri, intre orele 12 si 17, la sediul GIP de pe strada Matei Millo, in original, alaturi de alte doua note interne ale SRI, pe care GIP le-a facut publice in 23 septembrie 2007. Toate cele patru note se refera la informari, la afirmatii, actiuni si intentii ale unor partide politice sau ale unor personalitati din politica. Astazi, documentele vor fi depuse in Parlament la Comisia SRI.

Ciuvica il ataca si pe Basescu
„Domnule Director, Informatia prezentata se ref era la intentia P.S.D. de a-l inlocui pe Victor Ponta din functia de secretar al Camerei Deputatilor“, spune unul dintre documentele prezentate ieri in premiera, semnata de generalul SRI Virgil Stanciu. Cealalta adresa are urmatorul continut: „Domnule Director, Informatia prezentata se refera la unele intentii ale P.N.L.“. Aceasta este vizata si semnata de prim-adjunctul SRI Florian Coldea si este datata 21 octombrie 2005. Pe ambele exista, in coltul din dreapta sus, o apostila „Inf. Presedinte, IACSE“. Presedintele care trebuie informat este, in opinia lui Ciuvica, Traian Basescu. Initialele IACSE apartin Inspectoratului pentru Apararea Constitutiei si Securitate Economica.

„Beneficiarul actiunilor de politie politica ale SRI este presedintele Traian Basescu“, se afirma intr-un document postat pe site-ul GIP. „In calitate de beneficiar, presedintele Romaniei este si complicele SRI in activitatea de politie politica a acestei institutii. Desi stia foarte bine care sunt materialele la care se refera adresele publicate de GIP in 23 septembrie si ar fi avut ocazia sa se delimiteze de actiunile SRI, presedintele Basescu a tacut timp de o saptamana, incercand, alaturi de SRI, sa acopere acest scandal“, mai acuza documentul citat.

GIP contra Grupului de Evidenta
O alta legatura intre presedintele Basescu si acuzatiile de politie politica la adresa SRI o reprezinta, in opinia lui Mugur Ciuvica, faptul ca activitatea serviciului secret, in domeniul incriminat, este coordonata de doi apropiati ai lui Traian Basescu - generalul de brigada Vasile Stanciu, seful Grupului de Evidenta, calitate in care a semnat cele patru adrese, si Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, care a vizat si semnat doua dintre adrese. Subunitatea condusa de generalul Stancu, Grupul de Evidenta, care are ca responsabilitate principala ofiterii acoperiti, „spioneaza partide politice si parlamentari romåni“, spun cei de la GIP. Ei considera ca adresa referitoare la Victor Ponta este cat se poate de graitoare, dat fiind faptul ca Grupul de Evidenta informeaza despre dispute interne din PSD.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.