Cartierul secret ridicat de ANL pentru protipendada guvernarii Nastase a fost construit pe un teren revendicat. Vilele au fost vindute la jumatate din pretul pietei.

Cartierul de vile de lux construit de Agentia Nationala pentru Locuinte in perioada 2002-2005 pe Strada Fabrica de Caramida din Bucuresti nu iese in evidenta doar prin faptul ca a avut printre beneficiari o intreaga pleiada de clienti politici ai guvernarii Nastase. El a fost construit pe un teren de aproximativ trei hectare ce era revendicat la momentul demararii lucrarilor.

Nicolle Catherine Marie Lydia Ciures, mostenitoarea familiei de avocati interbelici Basilescu, a inceput in 2001 un proces prin care cerea inapoi aproximativ 20 de hectare de teren din zona de nord a Bucurestiului. Printre ele se aflau si cele trei hectare pe care se afla acum vilele ANL. In 2001, acestea se aflau in posesia firmei de stat Romceram SA. Ulterior, Romceram a facut un imprumut la SIF Muntenia, dar cum nu l-a putut plati, a dat terenul la schimb. La rindul ei, SIF Muntenia l-a vindut catre firma Consol SA, cea care a construit apoi, in parteneriat cu ANL, vilele respective. Pretul acestei ultime vinzari a fost, conform surselor noastre din firma Consol, de 900.000 de euro, adica 30 de euro metrul patrat.

Initial, procesul mostenitoarei familiei Basilescu era indreptat impotriva mai multor proprietari de pe terenul revendicat, printre care si Romceram SA. Abia in 2002, dupa ce incepuse constructia cartierului ANL, ea a aflat ca noul proprietar era firma Consol si a introdus-o in proces. A trimis si o scrisoare la ANL, prin care instiinta institutia ca efectueaza lucrari pe un teren aflat in litigiu.

Dupa ce Nicolle Ciures a pierdut procesul in prima instanta, Curtea de Apel i-a dat dreptate pentru o treime din terenuri si i-a respins cererea pentru celelalte. Printre terenurile pe care instanta a considerat ca nu i se cuvin se numara si cel pe care se inalta cartierul ANL. Atit Nicolle Ciures, cit si proprietarii ce pierdusera terenurile in favoarea ei au facut recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a casat sentinta Curtii de Apel si a trimis cauza spre rejudecare. Motivul: se pare ca granitele invocate in vederea retrocedarii nu au fost corect trasate de catre expertii imobiliari. Asa se face ca in prezent procesul treneaza la Curtea de Apel, deoarece este necesara o noua expertiza a terenului, dar expertii nu se prea ingramadesc sa o efectueze. Astazi are loc un nou termen in aceasta cauza.

Din punctul de vedere al pretului, vilele construite de ANL si firma Consol au reprezentat o afacere excelenta pentru clienti, acestea fiind vindute la jumatate din pretul unor vile construite de un dezvoltator privat. In medie, metrul patrat construit s-a vindut cu 368 de euro. „Pe partea cealalta a lacului, tot in 2001-2002, s-a construit un cartier privat de vile, pentru care constructorul a platit 350 de euro pe metrul patrat si le-a vindut clientilor cu 600 de euro", spune expertul imobiliar Liviu Ureche.

„ANL facea o concurenta neloiala dezvoltatorilor de pe piata imobiliara, pentru ca nu se plateau utilitatile si terenul. De asta casele ANL au generat coruptie", este de parere Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvint al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.

90 de vile de lux pentru politicieni Cotidianul a dezvaluit luni, in exclusivitate, cum ANL a construit in secret, intre 2002 si 2005, cartierul de 90 de vile de pe Strada Fabrica de Caramida, in nordul Bucurestiului. Destinatarii erau reprezentati de fapt de protipendada guvernarii Nastase: mama deputatului PSD Miron Mitrea, pe atunci ministru al Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, senatorul PSD Alexandru Athanasiu, finul sau - Cristian Rizea, care era sef al Agentiei pentru Tineret, Gelu Catalin Opaschi, fiul fostului consilier prezidential Victor Opaschi, Aida Bejenaru, fosta garda de corp a lui Adrian Nastase, Elena Udrea - sotia omului de afaceri Dorin Cocos, precum si oamenii de afaceri Stefan Lucov si Adrian Petrache, aflati in anturajul lui Alexandru Bittner, prietenul lui Adrian Nastase.

CITESTE ANCHETA Cartierul secret al ANL: vile pentru protipendada