Camerele reunite ale Parlamentului vor dezbate si vota azi, 3 octombrie 2007, Motiunea de cenzura depusa de PSD. Va trece sau nu va trece Motiunea? Va pica sau nu va pica Guvernul Tariceanu? In pronosticurile care se dau acum de analisti, pol
Camerele reunite ale Parlamentului vor dezbate si vota azi, 3 octombrie 2007, Motiunea de cenzura depusa de PSD. Va trece sau nu va trece Motiunea? Va pica sau nu va pica Guvernul Tariceanu? In pronosticurile care se dau acum de analisti, politicieni, ba chiar si de oamenii simpli, se iau in calcul doua aritmetici:


1. Aritmetica parlamentara.
In favoarea Motiunii s-au pronuntat, cu mare taraboi, PSD, PD si PLD. Ba mai mult, formatiunile respective au anuntat masuri exceptionale pentru a asigura prezenta la vot si, mai ales, disciplina la vot.

Pentru trecerea Motiunii e nevoie de 232 de voturi.

Cele trei formatiuni insumeaza 248 de voturi.

Aritmetica parlamentara spune limpede:

Motiunea va trece.


2. Aritmetica politica.
Sa dam deoparte spuma declaratiilor, a angajamentelor, a vorbelor si sa vedem care e interesul tuturor partidelor din Parlament.
Interesul tuturor partidelor din Parlament e ca nu cumva, fie si din greseala, sa treaca Motiunea si, astfel, sa cada Guvernul.

Despre interesul PNL, UDMR, PC si PRM n-are rost sa vorbim.

Aceste partide au declarat fatis ca nu voteaza Motiunea sau ca se vor abtine de la vot.

Sa ne oprim asupra interesului PSD, PD si PLD, formatiuni care vorbesc pe toate drumurile despre necesitatea ca Guvernul Tariceanu sa cada.

Au aceste partide interesul ca Guvernul Tariceanu sa cada?

Evident, nu.


Caderea Guvernului Tariceanu poate avea doua urmari:

1) Formarea unui nou guvern, bazat pe o noua majoritate parlamentara.

2) Alegeri anticipate.


Deja PD si PNL au anuntat ca resping formarea unui guvern PD-PLD. PSD, desi ar fi incantat de un guvern PSD, stie ca Traian Basescu se va opune.

In Romania n-au functionat guverne de coalitie electorala intre CDR si PD sau intre PNL si PD. Cum sa functioneze haloimasul de partide intruchipat de coalitia absolut necesara guvernului de uniune nationala?!

Si apoi, admitand ca Traian Basescu a vorbit serios cand a invocat posibilitatea unui asemenea guvern, cum se va alcatui el?

Pentru a fi alcatuit, e nevoie de o formatiune care sa-si asume negocierile si, pentru asta, sa faca naveta intre celelalte partide.

Sa zicem insa ca Traian Basescu isi asuma misiunea istorica de a patrona aceste negocieri.

Cum sa accepte asta PSD, PNL, PC, UDMR si PRM, formatiuni care-l suspecteaza, si pe drept cuvant, de partizanat in favoarea PD si PLD?

Si cum sa reuseasca Traian Basescu sa devina din agentul numarul unu al dezbinarii, din omul creator de conflicte, factorul de unire a partidelor politice, omul pacii si fratietatii pe scena noastra politica?

Varianta formarii unei noi majoritati parlamentare cade cu brio.

Ramane atunci, inevitabil, varianta alegerilor anticipate.

Oricat ar parea de ciudat, nici un partid nu are interesul anticipatelor.

Nici PD si PLD fireste.


Si din urmatoarele motive:
1) PD si PLD tintesc sa realizeze prin alegeri o majoritate absoluta in Parlament. Si ele, dar si Traian Basescu au realizat ca un guvern de coalitie va avea soarta tuturor guvernelor de coalitie de pana acum.Or, in prezent, PD si PLD n-au nici macar in sondajele masluite impreuna majoritatea absoluta.Amandoua partidele au tot interesul ca Guvernul Tariceanu sa ramana in functie.Sperand ca, in perioada urmatoare, voturile de la PNL si de la PSD vor merge la ele, gratie erodarii PNL la guvernare, dar si unei campanii de denuntare a aliantei netransparente PNL-PD.

2) Alegerile anticipate pot avea loc numai la capatul unei perioade lungi de aiureala politica reclamata de procedurile constitutionale greoaie: caderi de guvern in Parlament, numiri de premieri-fantoma, negocieri, discutii.
Responsabilitatea acestei aiureli va pica nu atat pe umerii PSD, cat mai ales pe umerii PD si PNL, formatiuni identificate drept partizane ale anticipatelor.

3) Alegerile anticipate ar fi o premiera pentru electoratul nostru.

In aceste conditii, vom avea de a face cu un comportament electoral necunoscut.

Unul ce ar putea aduce mari surprize.

Or, partidele se tem de surprize.

Aceasta e aritmetica politica.

Ea spune ca Motiunea nu va trece.


Ramane insa:
Aritmetica lui Dumnezeu.

Ea ne spune ca intamplarea joaca deseori un rol crucial nu numai in viata individuala, dar si in viata politica.

Cei care tin cont de Aritmetica parlamentara afirma ca Motiunea va trece.

Cei care tin  cont de Aritmetica politica afirma ca Motiunea nu va trece.

Eu tin cont de Aritmetica lui Dumnezeu.

Si, in consecinta, zic:

Nu stiu daca Motiunea va trece sau nu!

Prin al de Sus se intelege al din Ceruri al din Dealul Cotrocenilor!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.