Din cele circa 207 proiecte inscrise la sesiunea, lansata pe 20 iulie, a concursului Centrului National al Cinematografiei (CNC), Nae Caranfil (foto) a obtinut cea mai mare finantare - 1,92 milioane lei (suma totala fiind de 15 milioane lei) - pentru
Din cele circa 207 proiecte inscrise la sesiunea, lansata pe 20 iulie, a concursului Centrului National al Cinematografiei (CNC), Nae Caranfil (foto) a obtinut cea mai mare finantare - 1,92 milioane lei (suma totala fiind de 15 milioane lei) - pentru proiectul de lungmetraj fictiune "Alice in tara tovarasilor". In afara de acest proiect, CNC va mai finanta alte sase proiecte de lungmetraj. Eugen Serbanescu directorul CNC a declarat ca jurizarea s-a facut "fara nici un fel de imixtiune din partea CNC. Intreaga raspundere si intregul merit pentru selectarea proiectelor revin juriilor".
Anul acesta, concursul CNC s-a organizat dupa noi criterii, o modificare principala a regulamentului prevazand eliminarea pragului notei 7, scenariile putand intra in urmatoarea faza - cea a aditionarii de puncte pentru regizor si producator - fara restrictii. Toate scenariile au fost ierarhizate in ordinea mediilor de la 1 la 10 si vor intra in faza a doua a concursului, acumularea de puncte pentru regizor si producator. Proiectele care au primit finantare de la CNC, trebuie sa incheie contractele cu Centrul intr-o perioada de 18 luni. In plus, filmele trebuie realizate intr-o perioada de doi ani de la semnarea contractului cu CNC.
In afara de proiectul lui Caranfil, juriul sectiunii de fictiune, format din criticii de film Laurentiu Bratan si Magda Mihailescu, criticul literar Dan C. Mihailescu, directorul de imagine si producatorul Doru Mitran si actorul Vlad Radescu, a decis finantarea urmatoarelor proiecte de lungmetraj de fictiune: "Sunt o baba comunista", regia Stere Gulea, scenariul Lucian Dan Teodorovici (1,6 milioane lei); "Ceva bun de la viata", regia Dan Pita, scenariul Rasvan Popescu (1,15 milioane lei); "Domnisoara Christina", regia si scenariul Adrian Istratescu-Lener (1,13 milioane lei); "Recviem pentru un evreu", regia Alexa Visarion, scenariul Adrian Lusting (860.000 lei); "Medalia de onoare", regia Calin Netzer, Tudor Voican (720.000 lei); "Acvariul domnului "U", regia si scenariul Ovidiu Georgescu (620.000 lei).
Pentru sectiunea debut lungmetraj fictiune au fost alocate 3,6 milioane lei, CNC finantand cu cate un milion proiectele "Cea mai fericita fata din lume", regia Radu Jude si "Eu cand vreau sa fluier, fluier", regia Florin Serban, scenariul Catalin Mitulescu. Cea mai mare finantare la sectiunea scurtmetraj fictiune - 300.000 lei - a fost obtinuta de proiectul "Capsuni in aprilie", regia si scenariul Cornel Mihalache. Au mai fost finantate proiectele: "Fata galbena care rade", regia Constantin Popescu, scenariul Doru Lupeanu, "La multi ani", regia Anca Colteanu, scenariul Gabriel Andronache si "Carusel", regia si scenariul Hanno Hofer. Juriul sectiunii documentar, format din regizorii Florin Iepan, Laurentiu Damian si filmologul Adina Bradeanu a decis finantarea a patru proiecte: "Autobiografia lui Nicolae Ceausescu", regia Andrei Ujica, scenariul Andrei Ujica si Razvan Radulescu, "Metrobrandind", regia si scenariul Ana Gabriela Vlad si Adrian Voicu, "Ultimii pastori, la capatul drumului", regia Dumitru Budrala, scenariul Dumitru Budrala si Adina Vargatu si "Testament", regia si scenariul Razvan Georgescu. In plus, CNC a mai dat 395.000 lei proiectului de animatie "Cernozaurii", regia si scenariul Radu Dinulescu. (M.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.